Door steeds hetere en lange zomers zijn dieren ook veel meer overgeleverd aan de hitte. Met name in de vee-industrie leidt dat tot ernstige situaties, waar varkens en runderen massaal last ondervinden van de hoge temperaturen. House of Animals kreeg beelden van ernstig dierenleed tijdens recente veetransporten, waartegen niets wordt ondernomen. Hittestress bij vee: waar is de NVWA?
.

.
De beelden tonen ernstige hittestress bij vee op transport en in de wei, gefilmd in het eerste deel van september 2023. Een periode waarin weerrecords sneuvelen, met zelfs een officiële hittegolf. Vooral dieren op transport hebben hier ernstig onder te lijden, maar niemand voorziet ze van water, afkoeling of noodzakelijke medische zorg. Dit is bij wet verplicht, maar wie ziet erop toe? De NVWA is nergens te bekennen.

Hittestress bij vee, waar is de NVWA?

Dierenarts Paul Bours is actief voor House of Animals en hij komt na het zien van de beelden tot de conclusie dat in alle situaties sprake is van hittestress – en dat daarmee de wet is overtreden. De vraag is dan ook terecht: waar was toezichthouder NVWA?

Hittestress bij vee, waar is de NVWA?
Ook kippen zijn niet bestand tegen extreme hitte | Foto: ©House of Animals

Burgerinitiatief

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet in staat om wetgeving te handhaven die dieren moet beschermen. Daarom is House of Animals een burgerinitiatief begonnen om dierenwelzijn bij de minister van LNV weg te halen en onder te brengen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Met 40.000 geldige ondertekeningen wordt de Tweede Kamer verplicht dit voorstel in behandeling te nemen.
.

Hittestress voor de barbecue (video)

Paul Bours: De NVWA en de hondenfokker uit Eersel

©AnimalsToday.nl | House of Animals