Een van de grootgrutters adverteert dat het weer tijd is voor de barbecue. Maar dat schijnbare onschuldige ‘pleziertje’ staat in geen verhouding tot de ellende van het dier dat wordt geconsumeerd. Weinigen realiseren zich dat dit ‘fijne barbecueweer’ tevens de oorzaak is van gruwelijke hittestress. Niet bij mensen, maar bij de dieren die komende dagen op menig bord belanden. Hittestress voor de barbecue, is dat het echt waard?

Hittestress voor de barbecue
Hittestress bij varken wachtend voor de slacht | Foto (juni 2023): House of Animals

Sinds vandaag (9 juni ’23) is het hitteplan veetransport in werking, naar verwachting tot en met 12 juni. Onderstaande video werd eerder deze week gefilmd bij een Nederlands slachthuis. Buiten is het voor de meeste mensen een acceptabele 25 graden, maar in de trailer volgepropt met varkens is de temperatuur allang tot boven de 35 opgelopen. Voor de varkens is dit de hel op aarde.

Hittestress voor de barbecue

Hittestress is een fysieke reactie op zeer hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Dieren voelen zich veel sneller onprettig bij hitte dan mensen, omdat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het hijgen van een hond, die niet kan transpireren zoals een mens. Melkkoeien krijgen vanaf 22 graden last van de warmte, bij varkens begint dat al vanaf 20 graden. Zeker als ze vetgemest zijn, met veel lichaamsgewicht en -volume, bij een naar verhouding relatief klein lichaamsoppervlak.

Daarvan is sprake in de onderstaande trieste beelden, die House of Animals toegestuurd kreeg. Dus bij het horen van reclames over barbecueën, sta dan even stil bij wie de rekening ervoor betaalt?
.


.

Onderzoek naar hittestress bij varkens en kippen kost 4 jaar?

©AnimalsToday.nl BVR