Twee Bengaalse tijgers zijn onlangs gered uit een illegale particuliere fokkerij in Balcarce, Argentinië. Dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS en het Argentijnse ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling werkten samen om dit mogelijk te maken.

twee bengaalse tijgers
Twee Bengaalse tijgers gered uit illegale Argentijnse fokkerij | Foto (illustratief): publiek domein

De tijgers van 5 en 18 jaar oud, waren verwaarloosd en leefden in slechte omstandigheden. Uit een verklaring van het Argentijnse Ministerie van Milieu blijkt dat de grote katten tekenen van ondervoeding vertoonden. FOUR PAWS-dierenarts Amir Khalil leidde de reddingsmissie:

“Toen we aankwamen op de voormalige fokkerij, vonden we beide tijgers in slechte fysieke conditie. Ze zijn ernstig verwaarloosd, hebben ondergewicht en moeten dringend behandeld worden voor duidelijke lichamelijke aandoeningen. Hun verblijven waren vuil en onveilig. Wegens veiligheidsredenen konden we geen gezondheidscontrole uitvoeren op de tijgers. De 18-jarige tijger loopt een hoger risico op complicaties vanwege zijn leeftijd, maar gelukkig konden we beide tijgers veilig op weg sturen naar Jordanië. Eenmaal aangekomen in hun nieuwe thuis kunnen ze herstellen van hun voorbije beproeving, eindelijk leren hoe ze een tijgerwaardig leven kunnen leiden en alle zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Tijdens de reddingsoperatie werd de jongere tijger verdoofd, terwijl de oudere tijger in een transportkooi werd geplaatst:

“Erg blij dat we er nu in geslaagd zijn om de twee tijgers mee te nemen. De een werd verdoofd en de ander niet. De jonge tijger deed er langer over, zoals verwacht, vanwege de grootte van het verblijf, de situatie en de positie van de tijger. Maar uiteindelijk is het ons gelukt om de tijger naar buiten te brengen.”

Opvangcentrum in Jordanië

Momenteel zijn er geen plaatsen waar tijgers permanent in een voor hun soort geschikte omgeving kunnen worden ondergebracht, dus hebben de autoriteiten hulp ingeschakeld van FOUR PAWS. De dieren worden overgebracht naar het Al Ma’wa for Nature and Wildlife reservaat in Jordanië. Deze plek wordt beheerd door FOUR PAWS in samenwerking met de Princess Alia Foundation en is opgericht in 2011. Het is een regionale oplossing voor geredde wilde dieren en biedt noodhulp aan dieren uit crisisgebieden in het Midden-Oosten. Er leven onder andere grote katten, beren, wolven, hyena’s, primaten, vogels en reptielen. Hier kunnen de geredde tijgers herstellen en leven in een habitat die beter bij hun natuurlijke behoeften past. Amir:

“We zijn op de terugweg naar Buenos Aires. We hebben nog een langere reis voor de boeg, ongeveer 5 tot 6 uur, met twee stops om de tijgers te controleren. De tijgers zullen dan aan een nog langere reis naar Jordanië beginnen, met een tussenstop in Istanbul.”

De tijgers zijn inmiddels voorzien van microchips en hebben medische controles en medicijnen gekregen. Zodra de tijgers veilig in Jordanië zijn aangekomen en zich hebben aangepast aan hun natuurlijke omgeving, zullen ze uitgebreid worden onderzocht.

Bengaalse tijger
Bengaalse tijger in gevangenschap | Foto: publiek domein

Minstens 200 grote katten illegaal gehouden

In Argentinië is het houden van exotische en niet-inheemse dieren illegaal voor particulieren. Volgens de huidige regels zouden alle grote katten in natuurreservaten moeten leven. Het lokaliseren van tijgers in gevangenschap en het handhaven van wetten is moeilijk voor de autoriteiten, omdat ze zelden meldingen ontvangen. De dierenwelzijnsorganisatie schat dat er in Argentinië minstens 200 grote katten in slechte omstandigheden leven en gered moeten worden.

Bronnen:

#GNvdD: Argentijnse treintijgers leven nu in LIONSROCK

©AnimalsToday.nl Jane Sauer