De extreme hittegolf en droogte in Mexico hebben ook een verwoestende impact op de dieren in het land. In een dierenpark hebben vogels airconditioning gekregen. Ngo’s redden in het wild levende brulapen die een zonnesteek oplopen. Dierentuinen geven diepgevroren tussendoortjes aan leeuwen, terwijl uilen bevroren ratten krijgen om de extreme hitte te doorstaan. Noodzakelijke maatregelen om de dieren te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Hittegolf en droogte in Mexico verwoestend voor dieren
Hittegolf en droogte in Mexico verwoestend voor dieren | Foto (jonge brulaap): publiek domein

Er ligt al ruim een maand een gebied met hoge luchtdruk boven de zuidelijke Golf van Mexico en noordelijk Centraal-Amerika. Dit heeft wolkenvorming geblokkeerd en veroorzaakt een hittekoepel, met enkel zonneschijn en zeer hoog oplopende temperaturen in heel Mexico en de Verenigde Staten.

Hittegolf en verwoestende droogte in Mexico

De impact op wilde en in gevangenschap levende dieren wordt vooral gevoeld in centraal en zuidelijk Mexico. De dieren in het noordelijke woestijngebied zijn wat meer gewend om met extreme hitte en droogte om te gaan, die inmiddels al een maand voortduurt.
.

Brulapen in nood

In het zuiden blijven brulapen dood uit de bomen vallen door een zonnesteek. In de zuidelijke staat Tabasco worden de weinige apen die kunnen worden gered van uitdroging en een zonnesteek voornamelijk gered door Ngo’s zoals de Biodiversity Conservation of The Usumacinta groep (COBIUS). Deze groep heeft 18 apen gered en gestabiliseerd. Wildlife bioloog Gilberto Pozo, hoofd van COBIUS, begeleidt teams van biologen en dierenartsen in de jungle om zieke apen te zoeken. Vaak komen ze helaas te laat. Pozo:

“Gisteren hebben we drie dieren verloren. We gingen eropuit om ze te redden, maar we konden ze niet stabiliseren.”

De apen lijden aan ernstig vochtverlies door de combinatie van hitte en droogte. Op 17 juni zouden al meer dan 250 brulapen zijn overleden in Mexico, zo schrijft World Animal News. Het ministerie werkt samen met Ngo’s om voedsel, onderdak en water te verstrekken aan de oververhitte reddingsteams en zieke dieren.
.

Airconditioning voor roofvogels om hitte te overleven

Sommige Ngo’s hebben moeite om de zorg te betalen en vragen om donaties, zoals non-profit wildpark Selva Teenek. Op 9 mei stegen de temperaturen daar tot 50 graden Celsius. Reddingswerkers brachten 15 vogels binnen die op de grond waren gevonden. Laura Rodríguez, de dierenarts van het park:

“Dit was nog nooit eerder gebeurd. Alle dieren hadden rehydratie nodig. Sommigen waren zo uitgedroogd dat we ze geen water oraal konden geven.”

Ena Mildred Buenfil van Selva Teenek zag dieren sterven door de hitte:

“De vogels begonnen problemen te krijgen en sommigen vielen letterlijk dood neer tijdens het vliegen.”

Het dierenpark heeft drie kamers met airconditioning ingericht voor adelaars, uilen en andere roofvogels. De situatie werd echter zo druk dat het personeel lakens heeft opgehangen om de roofvogels te scheiden van andere vogels die hun prooi zijn. Niet alle vogels overleven de hitteklap, maar gelukkig helpen de airconditioning en ventilatoren wel.

Hittegolf en droogte in Mexico verwoestend voor dieren
Airco voor roofvogels in Mexico | Foto (illustratief): publiek domein

Leeuwenijsjes

De leeuwen in de Chapultepec dierentuin van Mexico-Stad krijgen ingevroren bloed en dierlijke botten gemengd met water. Volgens hoofd van de dierentuin Alberto Olascoaga vinden de leeuwen het leuk om ermee te spelen en het helpt met hydrateren afkoelen. De leefwereld van leeuwen in dierentuinen is te klein om ze tijdens extreme hitte enige kans op overleven te geven zonder deze ‘traktaties’.
.

Safariparkeigenaar Aspinall wil einde traditionele dierentuinen

Optimisme door nieuw leiderschap Mexico

Milieuwetenschapper Claudia Sheinbaum, die de presidentsverkiezingen van 2 juni heeft gewonnen biedt enige hoop dat de gespannen relaties over hoe om te gaan met het lot van wilde dieren kunnen veranderen wanneer ze op 1 oktober aantreedt als opvolger van Andrés Manuel López Obrador. Sheinbaum zegt op Instagram:

“Ik heb mijn hele leven milieu gestudeerd, het is een deel van mijn missie.”

Bronnen:

Hittestress bij melkkoeien: kans nu drie keer zo groot

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo