Twaalf jaar nadat Theo-Will McKenna’s kat vermist raakte, is Artie weer terug bij zijn eigenaar. Dankzij een jeugdvriend die de foto van een gevonden kat op Facebook zag.

Artie
Katten komen sneller thuis als ze gechipt zijn | Foto: Dierenbescherming Dierenambulance De Wouden

Theo-Will McKenna (die/diens) was 17 toen diens kat Artie een keer eruit glipte en nooit meer thuiskwam. McKenna en diens ouders probeerden het dier urenlang te lokken met lekkers, maar hun geliefde witgrijze kat was echt weg. Langzaam verloor Theo-Will de hoop Artie ooit nog te zien.

“Na zes maanden kwam ik op een punt dat ik dacht dat er wel iets met hem gebeurd moest zijn of dat iemand hem mee had genomen.”

Dat was twaalf jaar geleden. Dan naar mei dit jaar: een dierenarts in Connah’s Quay werd gebeld door bewoners nadat een kat vier dagen in hun achtertuin zat. In die wijk in Groot-Brittannië woonden de McKenna’s destijds. De dierenarts ontdekte dat de witgrijze kat een microchip had. Daarop stonden een verouderd nummer van de moeder van Theo-Will en het contact van North Clwyd Animal Rescue (NCAR). De McKenna’s hadden Artie daarvandaan geadopteerd.

Artie
Theo-Will is onwijs blij dat kat Artie weer thuis is | screenshot @FoxNews on X

Maar omdat het nummer was verouderd, lukte het de NCAR niet contact op te nemen met de familie. Dus werd Facebook ingezet. Toevallig herkende een jeugdvriend de kat en stuurde de post door naar Theo-Will. Die moest wel even heel goed kijken.

“Het duurde even voordat ik hem herkende, omdat hij er zo verfomfaaid en mager uitzag. Ik dacht dat het onmogelijk was dat hij het was. Het was twaalf jaar geleden. Hij werd vermist toen ik zeventien was. Ik dacht dat geen enkele kat twaalf jaar op straat kon overleven.”

Inmiddels is de zestienjarige Artie thuis bij Theo-Will en diens andere kat. Dat is af en toe wat wennen, ze leren elkaar beter kennen door verschillende introductiemethoden om elkaars geur te leren kennen. Ook heeft hij een paar broodnodige bezoeken aan de dierenarts gehad: er zijn een paar tanden verwijderd, een paar knobbels in zijn oren, en hij is behandeld voor een te snel werkende schildklier (hypterhyreoïdie). Het blijft onduidelijk wat het dier de laatste jaren heeft uitgespookt, maar Theo-Will is onwijs blij dat Artie weer veilig thuis is.

Bron:

#GNvdD: Bejaarde katten herenigd met eigenaar na instorten parkeergarage

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma