Twee bejaarde katten die vastzaten in een appartement zijn na de instorting van een parkeergarage in New York City (VS) herenigd met hun eigenaar. De katten hadden zich verstopt onder het bed van hun mens Sandy Imhoff en konden gered worden dankzij een drone en een robothond.

Bejaarde katten herenigd met eigenaar na instorten parkeergarage
Dave (l) en Cathy | Foto: Sandy Imhoff

De katten Dave (12) en Cathy (14) zaten vast met andere dieren in een appartementencomplex en werden pas dagen later gered. Medewerkers van het Department of Buildings (DOB) hebben meerdere katten uit het gebouw kunnen redden.

Zoekactie met drone en robothond

Sandy Imhoff woont sinds 1977 in het gebouw. Ze was in haar appartement toen de garage instortte. Na de instorting probeerde ze te evacueren met haar huisdieren, maar het lukte haar niet om de katten bij elkaar te brengen. Een buurman hielp haar om haar 11-jarige hond uit het gebouw te krijgen:

“Ik dacht persoonlijk dat de katten het niet zouden overleven.”

De autoriteiten merkten op dat de instorting het gebouw te onstabiel maakte voor hulpverleners om het te betreden, dus werden de eerste zoekacties uitgevoerd met een drone en een robothond. Medewerkers van DOB gingen later het gebouw binnen, maar konden in eerste instantie de vermiste katten niet vinden. Imhoff kon het gebouw zelf niet meer in, omdat het was ontruimd vanwege de veiligheid van de ingestorte garage ernaast. Bij een nieuwe poging vonden de DOB-medewerkers haar katten. Imhoff:

“Ik was gewoon verbaasd dat ze het zo goed deden. Ze vonden ze zo snel.”

.

Bejaarde katten herenigd met eigenaar na instorten parkeergarage
Dave en Cathy gered na instorten parkeergarage | Foto: NYC Department of Buildings

Oorzaak instorting parkeergarage onduidelijk

Bij de instorting in de wijk Lower Manhatten kwam één persoon om – de oude manager van de garage, Willis Moore – en raakten vijf anderen gewond. Het gebouw had op het moment dat het instortte verschillende openstaande overtredingen. Waarnemend commissaris voor gebouwen van New York City, Kazimir Vilenchik zei:

“Het gebouw was helemaal ingestort tot aan de kelderverdieping.”

Gemeenteambtenaren onderzoeken nog steeds de oorzaak van het ongeluk. Het afgraven en slopen kan nog een lange tijd duren, om verdere vernieling van gebouwen in de omgeving te voorkomen. New York City’s Emergency Management Commisioner, Zach Iscol zegt:

“DOB doet veel. Ze doen de engineering, veel van het toezicht op contracten en ze doen de onderzoeken. En ze redden ook huisdieren.”

Ontheemde mensen die momenteel niet bij hun huisdieren kunnen komen, moeten contact opnemen met NYPD community affairs ter plaatse. Afhankelijk van hoe veilig het gebouw is, kunnen bewoners naar hun woningen worden begeleid of kan een medewerker worden gestuurd om hun huisdieren op te halen. De opruimwerkzaamheden zijn complex en gevaarlijk. Iscol:

“We gaan niet overhaast te werk. Veiligheid is nu de hoogste prioriteit. En we werken nu heel hard aan de stabiliteit van de omliggende structuren terwijl we doorgaan met de sloop.”

Bronnen:

#GNvdD: Kat door reddingshond gered uit puin aardbeving Turkije

©AnimalsToday.nl Jane Sauer