Het Nonnetje is een kleine eend, die leeft van visjes en andere waterdieren. Het mannetje is opvallend zwart wit, het vrouwtje is wat grijzer. Vooral tijdens koude winters komt het naar Nederland.

nonnetjes
Nonnetjes | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Nu de winters de laatste jaren zachter worden in Europa, zien we het Nonnetje steeds minder in Nederland. De vogels kunnen nu noordelijker overwinteren. Dat is een voordeel voor het Nonnetje, want nu hoeft het minder ver zuidwaarts te vliegen. Maar er zit ook een nadeel aan. De nieuwe noordelijke overwinteringsgebieden van de vogels hebben zelden een beschermde status. Daarnaast moeten ook de kerngebieden in zuidelijker regionen in goede conditie blijven, zodat de vogels in echt strenge winters hiernaartoe kunnen uitwijken.

Dit is belangrijk omdat het Nonnetje een kwetsbare soort is. De totale Europese winterpopulatie bestaat uit zo’n 40.000 individuen. Dit is aanzienlijk minder dan van de Brilduiker of de Kuifeend, vogels die ook de laatste jaren noordelijker overwinteren, maar die meer dan een miljoen exemplaren tellen.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Liesbeth de Vogel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.