De Democratische Republiek Congo (DRC) heeft  de plannen om aan olie- en gaswinning te doen in Nationaal Park Virunga, Afrika’s oudste natuurreservaat, helaas nog niet laten varen. Het park is sinds 1994 Unesco Werelderfgoed en wordt bewoond door vele, prachtige dieren, waaronder door de fascinerende berggorilla’s. Tevens is er in het gebied het nodige aan natuurlijke rijkdommen te vinden zoals olie, wat maar al te graag geëxploiteerd wordt.

exploitatie Virunga
Foto: Wikimedia Commons

De premier van de DRC, Augustin Matata Ponyo, heeft aangegeven dat de Congolese autoriteiten inmiddels contact hebben opgenomen met Unesco om te onderzoeken of er juridische ruimte is om de natuurlijke grondstoffen van Virunga te mogen aanspreken, zodat: “de lokale bevolking er profijt van kan hebben”, aldus Ponyo.

Het gaat vooralsnog niet om een formeel verzoek, maar een verkenning.

Total en SOCO International

In 2010 gaf DRC de Franse oliegigant Total en het Britse oliebedrijf SOCO International toestemming tot olie- en gaswinning in grote delen van het reservaat. Dit stuitte terecht op enorme tegenstand. Onder invloed hiervan werd die toestemming in 2011 weer ingetrokken. Niet lang daarna verklaarde zowel Total als SOCO International hun activiteiten in Virunga definitief te zullen staken. Ponyo zegt het exploiteren van de grondstoffen, met eventueel dus een modificatie van de huidige regels, te prefereren. Joseph Pili Pili van het Congolese ministerie voor energie liet tegen de BBC doorschemeren hoe de Congolese overheid aankijkt tegen de huidige situatie en het niet exploiteren van de natuurlijke bronnen:

“Jullie Europeanen, jullie hebben al jullie dieren opgegeten. En nu vragen jullie aan ons geld te laten liggen, geld wat het land hard nodig heeft, wat de mensen nodig hebben, om dieren te beschermen?”

Die woorden liegen er niet om en de natuur van Virunga Nationaal Park is zeker nog niet uit de gevarenzone.

Bron ©PiepVandaag.nl