Oliebedrijf SOCO International heeft toegezegd definitief te stoppen met het zoeken naar olie in het Afrikaanse Virunga National Park. Het Britse bedrijf is dit overeengekomen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ziet voortaan af van olieboringen in door UNESCO beschermde Werelderfgoedgebieden.

SOCO
Jonge berggorilla |Foto: sbailliez via Compfight cc

Het Franse bedrijf Total heeft al eerder toegezegd geen olie- en gaswinning uit te voeren in gebieden die op de lijst van het natuurlijk werelderfgoed staan. National Park Virunga in de Democratische Republiek Congo staat al jaren onder druk van oliemaatschappijen. Virunga is één van de laatste leefgebieden van de bedreigde berggorilla. Ook de verscheidenheid aan andere diersoorten zoals olifanten, nijlpaarden, buffels en vogels en plantensoorten is enorm.

De natuur in het reservaat is verder een levenslijn voor de lokale bevolking. Het reservaat werd opgericht in 1925 en is daarmee Afrika’s oudste nationale park. In 1979 werd het een van ’s werelds eerste werelderfgoedgebieden. Sinds 1994 staat het park op een aparte lijst van bedreigd werelderfgoed.

Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl