Een Mechelse herder werd onlangs door een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de dierenpolitie uitgemergeld aangetroffen in een woning in Tilburg. De hond was vastgebonden aan de verwarming in de keuken, zonder water en eten.

verwarming
Mechelse herder | Foto: Wim Harwig/Wikimedia

Dankzij een melding via meldnummer 144 over verwaarlozing namen de inspecteur en een agent samen poolshoogte in de Brabantse woning. Het dier bleek met een touw vastgebonden aan de verwarming en was extreem mager. Duidelijk was dat hond Boef al lange tijd in deze afschuwelijke situatie verkeerde.

Inspecteur Wilfred Wilde:

“Hij was broodmager en zijn bespiering was helemaal weg. Het arme dier kon amper nog op zijn poten staan. Desondanks was hij enthousiast en alert.”

De eigenaresse tekende direct een afstandsverklaring, omdat duidelijk was dat ze de zorg voor de hond niet aankon. Bij een bezoek aan de dierenarts bleek dat het dier ernstig verwaarloosd en ondervoed was. Een normaal gewicht voor een Mechelse herder is rond de 25 kilo, maar Boef woog nog maar 10,5 kilo.

“Wat ik bijzonder vond, was dat hij ondanks alle tegenslagen toenadering tot ons zocht. Toen we hem vonden, leek hij zich te hebben overgegeven aan zijn lot, maar nu was hij dolblij dat hij in goede handen was.”

Boef is inmiddels gelukkig opgevangen op een veilig adres, waar hij kan herstellen. Daarna zal een nieuwe eigenaar voor hem worden gezocht.

Bron: Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde