Omdat de illegale handel in wilde dieren één van de ernstige bedreigingen is voor de biodiversiteit, gaan het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) en de Marokkaanse Commissie voor Water, Bossen en Bestrijding van Woestijnvorming (HCEFLCD) samenwerken om de wilde dieren en hun leefomgeving nog beter te kunnen beschermen.

handel in wilde dieren
©Stichting AAP/Jose Luis Carrillo

Marokko is het thuisland van vele opmerkelijke diersoorten, waaronder de bedreigde berberaap. Marokko werkt er nu hard aan om de prachtige natuurlijke leefomgevingen en de rijke diversiteit aan wilde dieren te beschermen. De criminaliteit heeft een grote impact op de natuur in Marokko en het culturele erfgoed.

De overeenkomst, in het kader van ‘Born to be Wild’, tussen IFAW en HCEFLCD maakt nieuwe initiatieven mogelijk voor de strijd tegen stroperij, het ontmantelen van routes waar wilde dieren via gesmokkeld worden en de revalidatie van wilde, in beslag genomen, dieren te verbeteren.

Abdeladim Lhafi van HCEFLCD benadrukt het belang van deze samenwerking:

“Deze overeenkomst ondersteunt de nationale strategie voor de bescherming van de natuur en in het bijzonder de bedreigde diersoorten en flora. In de jaren ’90 begon het al met de oprichting van diverse natuurreservaten, het beschermen van bedreigde diersoorten en het aanscherpen van de nationale wetgeving.”

Ook volgens IFAW directeur Dr. Elsayed is de nieuwe samenwerking van cruciaal belang in het voorkomen van de handel in wilde dieren:

“We zijn van plan om nauw samen te werken met de Marrokkaanse commissie om zo de routes waarop wild vervoert wordt op te sporen en te verstoren. Het vergroten van de informatiestroom, die op internationaal niveau wordt gedeeld, moet ervoor zorgen dat agenten sneller kunnen ingrijpen.”

Voorlichting aan mensen, over dierenwelzijn en het behoud van dieren, is ook een prioriteit bij deze samenwerking en deze voorlichting moet ervoor zorgen dat toekomstige generaties beseffen dat elke individu van een bedreigde diersoort voor zijn bevolking van belang is.

Bronnen: World Animal News ©AnimalsToday Sophie Janssen