Als we de pluimveehouderij mogen geloven is het allemaal prima geregeld met het dierenwelzijn in de pluimveesector, maar nieuwe beelden tonen het tegendeel. De website van actiegroep Ongehoord heeft zeer schokkende undercoverbeelden gepubliceerd van diverse pluimveebedrijven met legkippen, waarna alle mooie woorden over dierenwelzijn meteen de prullenbak in kunnen.

pluimveehouderij
Foto: screenshot video Ongehoord/ÝouTube

In totaal werd er gefilmd bij 9 pluimveebedrijven en dat leverde schokkende beelden op van kaalgeplukte, zieke en gewonde kippen, maar ook stapels dode dieren. Eén van de undercover gefilmde bedrijven is volgens Ongehoord het eigendom van LTO/NOP voorzitter vakgroep Pluimveehouderij Eric Hubers, en ook andere gefilmde bedrijven zijn van vooraanstaande figuren uit de pluimveesector, aldus Johan Boonstra van Ongehoord in NRC:

“De openheid van de kippensector is beperkt. Meestal krijg je alleen wat uitloopruimte te zien. Die beelden stemmen niet overeen met wat wij hebben gefilmd. En ook niet met wetenschappelijke rapporten, waarin veel wordt geschreven over ‘uitval’ en het pikken van elkaars veren.”

pluimveehouderij
Foto: screenshot video Ongehoord/ÝouTube

Inbraak
De sector reageert woedend op de beelden en maakt zich drukker om het feit dat er zonder toestemming gefilmd is dan over het getoonde dierenleed. Voorzitter Hennie de Haan voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in NRC:

“Dit is inbraak. Deze mensen zijn zich kennelijk niet bewust van de risico’s die ze veroorzaken. Er is een dreiging van het hoog pathogene vogelgriepvirus. Dat betekent een groot gevaar op insleep van virus.”

Over de inhoud van de beelden zegt De Haan bagatelliserend:

“Helaas worden dieren weleens ziek en er sterven, net als in een stad met 40.000 inwoners, ook dieren op zo’n aantal.”

pluimveehouderij
Foto: screenshot video Ongehoord/ÝouTube

Discussie
Johan Boonstra van Ongehoord kan maar tot een conclusie komen:

“Wij doen dit om de discussie over het bestaansrecht van de eierindustrie los te maken. Als er zo veel dode dieren in de stallen liggen, en als het normaal is dat 8 tot 15 procent van de leghennen sterft, wat is dan nog het bestaansrecht van deze industrie? Kippenhouders beginnen vaak over nieuwe welzijnssystemen, en dat je die goed kunt invoeren als de consument maar bereid is meer voor een ei te betalen. Maar die andere systemen zijn niet per se een verbetering. Zo zijn dieren met meer vrije uitloop veel vatbaarder voor ziekten en predatie. De meest logische oplossing is: geen eieren meer eten.”

Bekijk een van de schokkende video’s hieronder. Meer beeldmateriaal wordt vanmiddag gepubliceerd op de website van Ongehoord.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bron: Ongehoord/YouTube, NRC ©AnimalsToday.nl Bart van Riel