Honderd jaar geleden werd de grote vuurvlinder (Lycaena dispar batava) ontdekt in Friesland (Volkskrant-columnist Caspar Janssen, schreef ter ere van dit jubileum een boekje over deze ontdekking) en bleek dat het ook nog eens ging om een bijzondere ondersoort die nergens anders ter wereld verder voorkwam. Vanaf dat moment is bescherming van de grote vuurvlinder dan ook heel belangrijk geweest. De prachtige insecten komen nu alleen voor in de laagveengebieden Rottige Meente en De Weerribben, op de grens van Overijssel en Friesland. Maar daar komt hopelijk uitbreiding op.

grote vuurvlinder
Een gewone grote vuurvlinder, vrouwtje | Foto: I, Rosenzweig [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
De Vlinderstichting wil om de toekomst van de grote vuurvlinder veilig te stellen en te voorkomen dat de vlinder ooit uitsterft, samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel gaan werken aan uitbreiding van het leefgebied.

Titia Wolterbeek van de Vlinderstichting:

“Het zou prachtig zijn als we de grote vuurvlinder terug in De Wieden kunnen krijgen. Daarom gaan we dit najaar met de uitvoering van het plan ‘Verhuizing grote vuurvlinder naar De Wieden’ starten. Binnen vijf jaar willen we resultaten hebben.”

De grote vuurvlinder

De vlinder zoals deze voorkomt in Nederland is uniek. Vuurvlinders zijn dagvlinders uit de familie van Lycaenidae, waartoe ook kleine pages en blauwtjes behoren. De Nederlandse grote vuurvlinder is heel kieskeurig. Ze moeten het hebben van dichtgroeiende laagveensloten, waar waterzuring groeit op warme plekken voor de rupsen en planten als kattenstaart in de buurt voor nectar. Daarbij zijn mannetjesvlinders ook nog eens enorm territoriaal. Niet de makkelijkste eisen om aan te voldoen voor het in stand houden van de soort. De organisaties die nu het leefgebied voor de vlinder willen gaan uitbreiden zijn desalniettemin enthousiast over de kans van slagen. Het laatste woord is nu aan de provincie Overijssel of zij willen investeren in het beschermingsplan voor de feloranje, zeldzame vlinder.

100 jaar grote vuurvlinder!

In het kader van het 100-jarig jubileum van de grote vuurvlinder organiseert de Vlinderstichting verschillende activiteiten. Meer informatie is hier te vinden.

Bronnen: RTVOost.nl, Natuurbericht.nl & De Volkskrant, editie 11-06-2015 ©PiepVandaag.nl