In de staat Tamil Nadu in Zuid-India zijn op een strand meer dan 80 kortvinnige grienden aangespoeld. De dieren zijn verspreid over een afstand van 25 kilometer aangetroffen in het Tuticorin-district, zegt overheidsfunctionaris Ravi Kumar. Zeker 45 dieren zijn inmiddels overleden. Volgens televisiezender NDTV zou het zelfs gaan om 100 gestrande dieren.

De griend is een walvisachtige uit de familie der dolfijnen. Grienden leven in groepen en laten niet snel zwakke of overleden soortgenoten achter.

Vissers hebben veel walvissen naar zee weten te slepen, maar verschillende dieren keerden weer terug naar het strand. Het is daarom moeilijk aan te geven om hoeveel gestrande walvissen het precies gaat.

Volgens Ravi Kumar is het de eerste keer sinds 1973 dat zo’n grote hoeveelheid walvissen is aangespoeld. Volgens wetenschappers was de groep dieren gedesoriënteerd en zijn ze daardoor naar de kust gezwommen en gestrand.

Grienden spoelen vaak in grote groepen aan, men spreekt dan van een massastranding. In 1985 spoelden vierhonderd dieren aan in Nieuw-Zeeland. Het is de grootste bekende stranding ooit. De oorzaak ervan is (nog) niet achterhaald. Mogelijk speelt de onderlinge sociale verbintenis tussen de dieren een belangrijke rol. Als één dier strandt, volgt namelijk vaak de hele groep.

Bron ©PiepVandaag.nl