Griend Bubbles is vorige week overleden, dit maakte SeaWorld vrijdag bekend. In bijna een jaar tijd is zij de zesde walvis die in de attractieparken van SeaWorld is gestorven. Veel zeezoogdieren overlijden vroegtijdig in gevangenschap, Bubbles is een uitzondering hierop: ze is ruim vijftig jaar oud geworden.

griend
Een griend en dolfijnen treden op in Dolphin Stadium | Fotocredit: Bryce Bradford via Compfight cc

Gevangen uit het wild
Bubbles werd in 1966 uit het wild gevangen, voor de kust van Californië. De jaren ’60 en ’70 zijn berucht om de wildvangst van walvissen voor de Amerikaanse kust. De eerste jaren nadat ze van haar familie was weggerukt, leefde ze in Marineland of the Pacific. Dat park sloot in 1987 zijn deuren nadat de nieuwe eigenaar, SeaWorld, alle dieren had overgebracht naar het park in San Diego. Ook Bubbles verhuisde mee.

Artiest tegen wil en dank
Na vijftig jaren van onnatuurlijke levensomstandigheden en kunstjes is Bubbles vorige week overleden: volgens SeaWorld was ze de oudste griend in een dolfinarium met een geschatte leeftijd van zo’n 55 jaar. Dit is uitzonderlijk, omdat de meeste zeezoogdieren in gevangenschap juist eerder sterven dan hun levensverwachting is in het wild. De doodsoorzaak is nog niet bekend, daarom wordt een necropsie uitgevoerd.

‘Bubbles’ is een artiestennaam, net als ‘Shamu’, de naam die SeaWorld voor meerdere orka’s heeft gebruikt. De vorige week overleden Bubbles was waarschijnlijk de zesde of zevende griend met deze naam.

Zes dode walvisachtigen
Met het overlijden van Bubbles staat de teller van het aantal overleden walvisachtigen bij SeaWorld in krap een jaar tijd op zes. In SeaWorld San Antonio stierven twee beloega’s eind 2015: de tweejarige Stella aan maag-darmproblemen en een babybeloega nadat het te vroeg was geboren. Orka Unna overleed op 18-jarige leeftijd in hetzelfde park in december 2015 door Candida, een hardnekkige schimmelinfectie. De 33-jarige kortsnuitdolfijn Betsy stierf in januari in SeaWorld Orlando, nadat ze was overgebracht vanuit San Diego. Ook Betsy was uit het wild gevangen als kalf. Niet lang daarna kwam witgestreepte dolfijn Dart te overlijden in SeaWorld San Antonio, op 12-jarige leeftijd. Van al deze dieren zijn alleen Bubbles en Betsy volwassen geworden. Daarnaast is orka Tilikum in SeaWorld Orlando, bekend van de documentaire ‘Blackfish‘, ernstig ziek en mogelijk stervende.

Buiten SeaWorld overleden afgelopen jaar twee orka’s in Marineland Antibes: orka Freya stierf in juni 2015 in Marineland Antibes na langdurige gezondheidsproblemen. Haar zoon Valentin overleed in hetzelfde park na een overstroming in oktober, waarbij vuiligheid de bassins en verblijven van de dieren in stroomde.

SeaWorld bezit momenteel 29 orka’s en 120 andere walvissen en dolfijnen in de diverse parken.

Bronnen: The Dodo, Whale and Dolphin Conservation Society ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde