Gorilla Bokito (27) is overleden. De bekende mensaap van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam werd medisch onderzocht, want hij was sinds zondag niet in orde, aldus de dierentuin. Bokito is geheel onverwacht overleden terwijl hij onder narcose was.

Gorilla Bokita tijdens narcose overleden
Gorilla Bokita tijdens narcose overleden | Foto: screenshot video Rijnmond/YouTube

Sinds zondag was Bokito niet lekker en dinsdag bleek die situatie ongewijzigd. Zijn ontlasting is onderzocht, maar wat daaruit naar voren kwam is niet bekend. Toen de situatie niet veranderde besloot men onder narcose vocht toe te dienen en nader onderzoek te doen. Tijdens de verdoving is de gorilla om nog onbekende reden(en) overleden.

Gorilla Bokito

Gorilla Bokito werd wereldwijd bekend, toen hij in 2007 uit zijn verblijf ontsnapte en vier mensen verwondde in een restaurant van de dierentuin. Twee jaar daarvoor was hij in het kader van een fokprogramma naar Diergaarde Blijdorp verhuisd, vanuit de Berlijnse dierentuin Zoologischer Garten. Daar werd Bokito op 14 maart 1996 geboren.
.

.
Sinds 2006 zijn in Diergaarde Blijdorp nakomelingen van Bokito geboren. Zijn ‘rivaal’ in het gorillaverblijf, de man Dango, werd in april 2007 met twee vrouwen overgedaan aan de dierentuin van Shanghai. Op 6 december 2010 krijgt Bokito voor het eerst een dochter. In februari 2022 werd hij op 25-jarige leeftijd voor de tiende keer biologische vader (Wikipedia), met 11 kinderen wanneer je ook pleegzoon Nasibu meerekent die hij accepteerde, hetgeen bijzonder is bij gorilla’s. Bokito was een sociaal dier, aldus Diergaarde Blijdorp:

“Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden.”

.

gorilla Bokito
Foto: Sander van der Wel/Wikipedia CC BY-SA 2.0

In het wild kunnen gorilla’s 35 tot 40 jaar worden. Over de vroegtijdige dood van Bokito kan alleen gespeculeerd worden, al is narcose wel vaker de oorzaak van een plotseling overlijden. Of en wat de invloed daarvan is geweest zal onderzocht worden, evenals onderliggende ziekte(n). De laatste keer dat Bokito in het nieuws kwam was toen hij en zijn groepsleden COVID-19 hadden, samen met de leeuwen van Diergaarde Blijdorp. Volgens de dierentuin is de gorillagroep aangedaan door de dood van Bokito.

Bronnen:

Leeuwen en gorilla’s Diergaarde Blijdorp hebben corona

©AnimalsToday.nl BVR