Een deel van Escobars nijlpaarden wordt de komende tijd gevangen en verplaatst naar opvangcentra in andere landen. Dit doet de overheid om de populatie van de dieren in te perken.

Escobars nijlpaarden
Foto: publiek domein

De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat het 3,2 miljoen euro gaat kosten om de 70 ‘cocaïne-nijlpaarden’ van overleden drugsbaron Pablo Escobar over te plaatsen naar opvangcentra in het buitenland. Escobar startte in de jaren 80 met het verzamelen van exotische dieren op zijn terrein. Na zijn dood werden veel eigendommen door de autoriteiten in beslag genomen en veel dieren overgeplaatst naar dierentuinen.

https://www.animalstoday.nl/pablo-escobars-nijlpaarden-rechtspersoon/

Escobars nijlpaarden

Vier Afrikaanse nijlpaarden bleven over op het terrein, omdat ze moeilijk te vangen en te verplaatsen waren. Bovendien verwachtten de autoriteiten weinig overlast. Dertig jaar later zijn de dieren uitgewaaid naar de Magdalena-rivier en is de populatie gegroeid naar 130. De dieren hebben namelijk geen natuurlijke vijand, waardoor ze zo rap voortplanten en een dreiging vormen voor het lokale ecosysteem.

https://www.animalstoday.nl/pablo-escobars-nijlpaarden-rechtspersoon/

Mexico en India

Het is nu de bedoeling om de komende tijd bijna de helft van Escobars nijlpaarden te vangen en te verplaatsen. 10 dieren gaan richting het Ostok Sanctuary in het noorden van Mexico en 60 nijlpaarden verhuizen naar de Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom in India gaan. Gouverneur Aníbal Gaviria zegt dat deze locaties zijn gekozen omdat ze de capaciteit hebben om de dieren goed op te vangen.

Niet terug naar Afrika

De dieren mogen bijvoorbeeld niet terug naar Afrika. Professor biologie María Ángela Echeverry legt uit dat dat niet kan omdat de dieren bij elke herplaatsing ook hun bacteriën en potentiële ziekten meenemen. Als die onbekend zijn in het nieuwe ecosysteem, kan dat tot veel schade leiden. Ernesto Zazueta, eigenaar van Ostok Sanctuary, zegt:

“De hele operatie zal ongeveer 3,5 miljoen dollar moeten kosten”.

Ecosysteem

Studies hebben gewaarschuwd dat de nijlpaarden het ecosysteem rondom de Magdalena-rivier beschadigen. De Magdalena is een van de meest biodiverse rivieren ter wereld. De uitwerpselen vergiftigen het water en vissen. Ook komen de nijlpaarden steeds vaker in conflict met de lokale bevolking.

Beperken

Al sinds de nijlpaarden rondom het terrein van Escobar leefden, lukt het de overheid maar niet om de populatie beperkt te houden. In 2009 probeerde de autoriteiten de dieren te ruimen, maar dat kwam op veel kritiek te staan door schokkende uitgelekte beelden.

Levensreddend alternatief

Hoewel er een sterilisatieprogramma is, lukt het experts niet om de nijlpaarden sneller te vangen dan ze voortplanten. Als er niks verandert, zullen er volgens een studie 1500 nijlpaarden in het gebied leven tegen 2040. Vorig jaar ging de discussie nog rond of de dieren niet afgemaakt moesten worden. De herplaatsing is daarbij een levensreddend alternatief.

https://www.animalstoday.nl/drugsnijlpaarden-pablo-escobar-mogelijk-gedood/

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma