Een zwanenpaartje blijft hun hele leven bij elkaar. Zwanen zijn, zoals veel andere diersoorten, monogaam. De dieren bouwen een nest aan de oever van het water, op de grond of op een berg plantaardig materiaal. Het vrouwtje broedt eieren uit (meestal zo’n zes stuks), terwijl het mannetje de wacht houdt. Bij sommige zwanensoorten helpt het mannetje ook met het uitbroeden van de eieren.

Knobbelzwanen zwanenpaartje
Foto: Wikimedia Commons

In februari werd een mannetjeszwaan doodziek aangetroffen bij de Nassauvijver in Dordrecht. Het dier toonde verlammingsverschijnselen, die waarschijnlijk werden veroorzaakt door botulisme. De Dierenambulance van DierenSOS werd gebeld, die de zieke zwaan kwam ophalen en hem naar Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam bracht. Hier werd het dier ruim twee weken liefdevol verzorgd en behandeld.

Na zestien dagen van elkaar gescheiden te zijn geweest, werd het zwanenpaartje, dat vermoedelijk al zo’n tien jaar samen is, in de Nassauvijver weer herenigd. De heer Cees P. Bel uit Dordrecht maakte beelden van de prachtige hereniging en plaatste deze op zijn Facebookpagina. De ontroerende videobeelden willen bij onze trouwe Pieplezers natuurlijk niet onthouden!

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor