Dit is het verhaal over Nala, een kleine 5-jarige poedel uit St. Paul in Minnesota (VS) die een bijzonder karakter heeft. Nala bezoekt iedere dag een verzorgingshuis voor ouderen. Niet onder dwang maar geheel vrijwillig gaat ze van kamer naar kamer om de bewoners een moment van vreugde te bezorgen. Nala is een ‘zorghond’, een eigenschap die sommige dieren hebben waarbij ze waken over mensen of mede-dieren die ziek zijn of op een andere manier hulp nodig hebben.

Nala
Nala vrolijkt de bewoners van het zorgcentrum op | Foto: screenshot video

Nala is een klein hondje maar heeft een groot hart. Ooit was ze als ongewild van de hand gedaan. Haar nieuwe baasje Doug Dawson assisteert bij het rondbrengen van de medicatie voor de bewoners van het zorgcentrum, die allemaal op leeftijd zijn. Samen met Nala gaat hij iedere dag naar zijn werk, waarna het hondje haar eigen gang gaat. Geheel zelfstandig neemt ze de lift en bezoekt vooral de oudste en vaak ziekste bewoners. Ze heeft zelfs geleerd om de lift te bedienen. Dawson:

“We komen elkaar eigenlijk alleen maar tegen wanneer onze wegen elkaar kruisen in de gangen.”

Volgens haar baasje heeft het werk van Nala een doel:

“Ze is op aarde met een bijzondere opdracht. Ik geloof dat zij het werk van God doet.”

Nala
Geheel zelfstandig doet Nala haar bijzondere werk | Foto: screenshot video

Temperament
Bij ieder bezoek verspreidt Nala een hoop vreugde. Ze springt op bedden en bij de bewoners op schoot en geeft ‘kusjes’, zoals Dawson het omschrijft. Bijzonder is dat ze nooit getraind is als therapiehond. Alles komt uit haar eigen karakter en voordat ze bij Doug kwam deed ze hetzelfde werk in een andere zorginstelling. Haar toenmalige baasjes vonden echter dat ze niet over ‘het juiste temperament’ beschikte en gaven Nala weg aan Dawson.

Engel
Het is een bekend verschijnsel dat sommige dieren in staat zijn om aan te voelen dat zieke mensen troost nodig hebben. Zo zijn er honden en katten die waken over kankerpatiënten. Nala heeft zelf al meerdere keren gewaakt bij bewoners van het zorgcentrum die in de stervensfase van hun leven waren aangekomen. Een bewoner van het centrum omschrijft haar als volgt:

“Nala is een engel. Ze houdt van mij en ik hou van haar.”

Heel bijzonder
Wetenschappers zijn het erover eens dat dieren een helende, kalmerende en troostende werking kunnen hebben op mensen die er slecht aan toe zijn. Dat op zich is al prachtig, maar het werk van Nala mag gerust heel bijzonder genoemd worden en is het bewijs dat dieren veel meer zijn dan we met het blote oog kunnen waarnemen.

Bekijk de video waarin Nala haar eigen weg gaat door het verzorgingshuis en de bewoners een moment van vreugde bezorgt:

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.