Eenendertig dode neushoorns zijn vorige week aangetroffen in Etosha National Park in Namibië. Dit park huisvest de grootste neushoornpopulatie van het land.

dode neushoorns
Foto Credit: tobiasnawrath via Compfight cc

Een week eerder bracht het ministerie van Toerisme ook al naar buiten dat er neushoorns dood waren aangetroffen in Etosha, toen waren het er zeven. Dit brengt het totale aantal op 38 dit jaar tot nu toe en 43 voor heel Namibië.

Volgens de minister waren sommige neushoorns al langer dood en bij enkele dieren waren de hoorns niet verwijderd. Daarom is er een onderzoek gestart naar hun overlijden, vooralsnog is niet bekend of ze gestroopt zijn of dat er sprake is van een natuurlijke oorzaak.

Simeon Negumbo, secretaris van het ministerie voor Toerisme:

“Het huidige tempo waarin neushoorns illegaal worden gedood in ons land, moet snel onder controle worden gebracht.”

Maatregelen die het ministerie neemt bestaan onder meer uit het inzetten van het leger om neushoorns te beschermen. Vorige week keurde het kabinet ook een verzoek goed om meer soldaten te stationeren in parken. Daarnaast zet men drones in om in de gaten te houden of er illegale activiteiten plaatsvinden, met name in Etosha National Park.

Door de grote vraag vanuit Azië naar neushoornhoorn, voornamelijk uit Vietnam en China, rijst stroperij de laatste jaren de pan uit. De hoorns worden gebruikt in de traditionele geneeskunde, hoewel er geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat neushoornhoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het hoofdbestanddeel is keratine, net als in nagels, haar en hoeven. Daarnaast worden hoorns beschouwd als statussymbool door rijke Aziaten.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde