Nog even en een waarneming van een wolf haalt het nieuws niet meer. Niet zo lang geleden doken alle media op wolven als bijzondere verschijning, maar opeens gaat het snel. Inmiddels komen er wekelijks tientallen meldingen binnen bij Wolven in Nederland, de organisatie die ons land voorbereidt op de onherroepelijke komst van dit fascinerende dier.

wolven
Nog even en we zijn gewend aan het zien van wolven in Nederland | Foto: publiek domein

Niet al die meldingen betreffen echte wolven, zegt Maurice La Haye van Wolven in Nederland tegen Nu.nl. Wel lijkt het erop dat mensen graag wolven willen zien, en dat is een goed teken. Al jaren wachten we als land op de wolven uit Duitsland, die steeds vaker even de grens oversteken om te zien of er in Nederland geschikte natuurgebieden zijn om een roedel te stichten.

wolf
We hoeven niet bang te zijn voor wolven | Foto: publiek domein

Voorbereiden
Een nadeel is dat roedels een behoorlijk groot territorium nodig hebben, en dan is in een dichtbevolkt land als het onze een mens-dier conflict niet uitgesloten. Niet dat we als mensen bang moeten zijn voor wolven, want die zijn erg op hun hoede en vermijden het contact met mensen zoveel mogelijk. Wel zullen mensen indirect te maken krijgen met de gevolgen van wolven in ons land, bijvoorbeeld boeren wiens schapen ten prooi vallen aan een wolf.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Dat wolven schaap lusten is niet meer dan natuurlijk; wolven zijn geen vreselijke bloeddorstige monsters maar hebben gewoon honger. En juist omdat we weten dat ze schapen erg lekker vinden en het een makkelijke prooi is kunnen we nu, in aanloop naar een vaste wolvenpopulatie in Nederland, alvast maatregelen nemen. Hoe eerder we erop anticiperen des te groter de kans is dat wolven en mensen met schapen het prima naast elkaar kunnen uithouden. En… wie eenmaal een wolf in het wild heeft gezien vergeet dat nooit meer.

wolf
De ogen van een wolf vergeet je nooit meer | Foto: publiek domein

Voedselketen
Wolven zijn geen exoten; ze komen op eigen houtje naar ons land en leefden hier in vroeger tijden ook. Ze zullen geen plaag worden, want wolven dulden geen vreemden uit andere roedels, of ze worden slachtoffer van het drukke verkeer . Er is dus beperkt plaats voor wolven in ons land en ze zullen zelf hun aantallen reguleren. En daarmee komt er een schakel bij bovenin de voedselketen, die eraan bijdraagt dat er een meer natuurlijke balans ontstaat en dieren als muizen, konijnen en zelfs wilde zwijnen en herten, geen kans meer krijgen om zich tot een plaag aan toe voort te planten. Wolven zullen daar een stokje voor steken. Zij zijn de jagers die in de natuur thuishoren.

Bekijk hieronder een documentaire (Engelstalig) over een bijzondere wolvin in Yellowstone Park. Sommige mensen waren enorm tegen de herintroductie van wolven in het park, maar inmiddels is gebleken dat alle dieren, van groot tot klein, hebben geprofiteerd van een natuurlijker voedselkringloop. Met dank aan de wolf.

https://www.youtube.com/watch?v=2FPflCARXiI

Bronnen: YouTube, Nu ©AnimalsToday.nl Bart van Riel