’s Werelds oudste geringde vogel, de laysanalbatros Wisdom (70), voedt weer een kuiken op! Ieder jaar berichten we over deze bijzondere vogel op het atol Midway in de Stille Oceaan, die daar sinds 2010 samenkomt met haar huidige partner Akeakamai. Mogelijk heeft Wisdom al rond de 40 nakomelingen voortgebracht.

Wisdom (70) heeft weer een kuiken
Wisdom (70) voedt weer een kuiken op | Foto: Jon Brack/Friends of Midway Atoll National Wildlife Refuge

Het precieze aantal nakomelingen van Wisdom is niet bekend. Sinds 2 jaar wordt gesproken over zo’n 36 kuikens, dus nu zouden het er al 38 kunnen zijn, maar USFWS Pacific Region spreekt op Twitter nog steeds voorzichtig van 30 tot 36 nakomelingen. Akeakamai is sinds 2010 haar vaste partner, albatrossen gaan relaties aan voor het leven, maar het wordt toch niet helemaal uitgesloten dat ze meer ‘vriendjes’ heeft.
.

#GNvdD: Albatros Wisdom en haar partner weer samen

.
Wisdom en Akeakamai hebben zo’n twee maanden gebroed, tot het ei op 1 februari uitkwam. Nu zijn ze het kuiken aan het opvoeden, wat na vijf tot zes maanden het eiland verlaat om naar zee te vliegen. Dit proces kost dermate veel tijd en energie dat de meeste laysanalbatrossen niet ieder jaar een ei kunnen leggen, maar Wisdom en Akeakamai stelden hun fans ook dit jaar niet teleur.
.

Wisdom (70) heeft weer een kuiken

.
Nadat een albatros een ei heeft gelegd komt dat doorgaans na 65 dagen uit. De meeste kuikens op Midway kruipen in januari of februari uit het ei. Wisdom legde haar ei ergens in de laatste dagen van november. Kort daarna keerde ze terug naar zee om te foerageren en in die tijd nam haar partner Akeakamai het broeden over. Albatross-ouders delen de incubatietaken en zodra het kuiken uitkomt, delen ze de voedertaken.

Ouders geven hun kuikens een dieet van visseneitjes en inktvis. Het voedsel is rijk aan vetzuren en voedingsstoffen en die houden een kuiken tussen de voedingen een aantal dagen in leven. Kuikens vliegen voor het eerst in de maanden juni en juli.
.


.
Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor albatrossen. De stijging van de watertemperatuur en verandering in de stroming en windrichting betekent dat ze steeds verder moeten vliegen om aan voedsel te komen, omdat hun prooien kouder water opzoeken.

Midway Atoll Refuge and Memorial ligt in uiterste noorden van de Hawaiiaanse archipel en wordt beheerd door de Amerikaanse Fish and Wildlife Service (USFWS). Het atol ligt binnen het Papahānaumokuākea Marine National Monument. Midway is een van de oudste atolformaties ter wereld en biedt een broedplaats voor miljoenen zeevogels. Het is tevens een gedenkplaats voor een van de grote zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog: de Slag bij Midway.

Bronnen:

©AnimalsToday BVR