Wassana, een Aziatische olifant, bracht haar leven niet door als olifant maar als object. Ze heeft nooit mogen weten hoe het is om samen met haar moeder op te groeien in het wild en heeft haar leven lang moeten werken. Dankzij Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) is hier nu een einde aan gekomen en mag ze van haar pensioen genieten, samen met haar nieuwe vriendin Nam Phon.

vriendschap
Wassana is weer een gelukkige olifant | Foto: Wildlife Friends Foundation Thailand

Volgens WFFT is Wassana gestolen als kalfje en moest ze werken in de houtindustrie. Ecmanis van WFFT:

“In de houtindustrie werd Wassana gedwongen om bij te dragen aan de vernietiging van haar eigen leefomgeving. Ze moest hout kappen in de jungle en de zware blokken het oerwoud uitdragen.”

Toen in 1980 het gebruik van olifanten voor het houthakken verboden werd, ging men vrolijk door met het uitbuiten van de dieren: er moest gewerkt worden in de toeristische sector. Het meeste van wat Wassana in de 45 jaar of haar leven heeft meegemaakt is onbekend. Volgens Lilli komt dit doordat Wassana vele ‘eigenaren’ heeft gehad in haar leven.

“Ze is van de een aan de ander verkocht. We kwamen haar voor het eerst op het spoor toen we een olifant gered hebben die in hetzelfde toerisme kamp werkte als zij.”

Ze had een groot abces op haar been dat, volgens haar eigenaar dat moment, iets was wat er de ene keer wel zat en dan weer niet. Maar hij heeft er nooit naar laten kijken door een arts. Naast het abces had Wassana ook open wonden op haar voorhoofd, veroorzaakt door olifantenhaken; scherpe instrumenten die vaak worden gebruikt om gevangen olifanten in het gareel te houden. Ook was ze ondervoed en het was duidelijk dat ze niet regelmatig in bad ging. Het arme dier stond vast met kettingen.

WFFT mocht Wassana in hun olifantenopvang verwelkomen toen de laatste ‘eigenaar’ zijn interesse in de olifant verloor. Na een succesvolle ronde van fondsenwering kon WFFT haar weghalen uit het toeristenkamp, gelegen in de provincie Ratchaburi in Thailand. Ondanks haar trieste verleden, bleek Wassana een vriendelijke, open olifant die nieuwsgierig was naar haar nieuwe thuis.

“Olifanten zijn ongelooflijk sociale dieren, maar als ze jaren in gevangenschap zijn gehouden hebben ze geen kans gehad om te communiceren met anderen zoals ze in het wild zouden doen. Het is daarom niet altijd makkelijk voor olifanten om nieuwe vrienden te maken na 40 tot 50 jaar eenzaamheid.”

WFFT probeerde Wassana eerst te plaatsen met Jele: een vrouwelijke senior olifant. Hoewel de twee een veelbelovende start hadden, was het zelfvertrouwen van Jele uiteindelijk te intimiderend voor de verlegen Wassana. Na wat tijd voor haarzelf, stelde WFFT haar voor aan Nam Phon, een 55-jarige vrouwelijke olifant. Het koppel mocht de hele dag samen doorbrengen, maar werd voor de nacht uit elkaar gehaald. Het werd al snel duidelijk dat ze perfect bij elkaar pasten. Met haar zachte en ontspannen persoonlijkheid, bleek Nam Phon een prachtige match te zijn voor de timide Wassana.

“Deze twee onlangs geredde olifanten zijn hard op weg naar een zeer hechte vriendschap, waarvan wij hopen dat deze alleen maar sterker zal groeien naarmate de tijd vordert. Zoals het er nu uitziet, kunnen ze samen gaan genieten van hun pensioen!”

Bronnen: The Dodo, WFFT ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen