Door de vele regenval de afgelopen tijd in Ierland, onder meer door storm Frank, zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Dit werd een veulentje in county Tipperary bijna fataal. Het jonge dier kwam terecht in de rivier Nenagh en kon er op eigen kracht niet meer uit komen.

veulen
Foto: screenshot video

Het veulentje viel zaterdagmiddag in de gestegen rivier en spoelde een eindje stroomafwaarts. Gelukkig werd het voorval gezien door een voorbijganger die direct hulp inriep. Meerdere personen probeerden het dier aan land te krijgen terwijl ondertussen de Ierse kustwacht op eiland Valentia werd opgeroepen. Een reddingsboot van de Royal National Lifeboat Institution (RNLI) uit Lough Derg haastte zich hierop naar de plek waar het veulen zich bevond.

Hoewel de reddingswerkers het veulen richting de wal probeerden te sturen, moesten ze hier mee ophouden toen het dier steeds meer in paniek raakte. Daarop besloten twee bemanningsleden uit de boot het water in te gaan om op die manier het paardje naar de kant toe te leiden. Deze aanpak werkte gelukkig. Eenmaal aan land viel het veulen uitgeput neer en bleek het meerdere snijwonden te hebben opgelopen. Een dierenarts verzorgde het dier en een lokale landeigenaar gaf het te eten en liet het veulen bij een van zijn eigen dieren om te kalmeren, terwijl de eigenaar werd opgespoord.

Zie hier de beelden van de reddingsactie:

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde