We kennen Wildlife Aid van allerlei mooie reddingsacties, waarbij het meestal zoogdieren of vogels zijn die hulp nodig hebben. Maar ook een slang kan in een penibele situatie verkeren. Een adder die meerdere keren was gezien op een parkeerplaats bij een snackbar, liep grote kans plat gereden te worden. Een omstander schakelde daarom Wildlife Aid in, zodat de slang niets zou overkomen.

verdwaalde adder
Foto: Video still Wildlife Aid

Een adder die de weg kwijt was bevond zich op een parkeerterrein naast een auto, vlak bij een drukbezochte snackbar. De dame die Wildlife Aid belde had een doos over de slang heen gezet met een pot erop, zodat het dier zich niet verder kon verplaatsen of overreden kon worden. Vrijwilligster Alannah verwachtte een veel voorkomende en onschuldige grasslang te vinden, maar trof onder de doos een beduusde, giftige adder aan. Het zag er niet naar uit dat het prachtige reptiel gewond was geraakt, hij was alleen een eind van huis.

Door een stuk karton onder de doos te schuiven, kon Alannah zo veilig mogelijk de doos omkeren en met touw stevig dichtknopen om de slang te vervoeren. Bij een naburig bos, waar het dier waarschijnlijk vandaan kwam, werd de slang weer vrijgelaten. De adder wist in eerste instantie niet goed wat te doen, maar maakte zich daarna snel uit de voeten.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Adders komen ook in Nederland en België voor, en zijn de enige giftige slangensoort die we hier kunnen aantreffen. De slangen worden zo’n 50-70 cm lang en eten vooral konijnen en muizen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde