Voor het eerst sinds 2012 vond er afgelopen zondag weer een stierengevecht plaats in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá na veel protesten. In 2012 besloot de toenmalige burgemeester, Gustavo Petro, om stierengevechten niet langer toe te staan. Petro vond dat dit dierenleed niet in een modern Bogotá thuishoort. 78% van de Colombianen is tegen het stierenvechten.

Stierengevechten terug in Bogota
Stierengevechten terug in Bogota | Foto: Alberto Donà via Compfight cc

#ColombiaSinToreo
#ColombiaSinToreo is een coalitie van maatschappelijke en dierenwelzijnsorganisaties in Colombia die als doel heeft een einde te maken aan stierengevechten en feesten met stieren in heel Colombia. Ze werken momenteel aan een wetsvoorstel met de Ministerie van Binnenlandse Zaken om tot een verbod te komen.

Petitie
Deze week zal het Constitutionele Hof van Colombia zich mogelijk buigen over de vraag of het stierenvechten verboden moet worden in heel het land. Vanuit Colombia is er een petitie gestart om het Constitutionele Hof te vragen hier een einde aan te maken. Teken de petitie hier.

Bogotá
Vanaf 2012 gaf burgemeester Gustavo Petro niet langer toestemming voor het gebruik van de stierenvechtarena La Santamaria als ruimte voor evenementen met dierenleed. Vlak voor dit besluit stuurde CAS International (Comité Anti Stierenvechten)  een brief aan de burgemeester, ondertekend door een lange lijst van anti-stierenvechtenorganisaties, met het verzoek om het stierenvechten in Bogota te verbieden. Het Constitutionele Hof stelde vervolgens in 2015 dat noch burgemeesters, noch het lokale bestuur, het stierenvechten kunnen verbieden.

CAS International steunt de Colombiaanse zusterorganisaties die jarenlang strijden voor het einde van het stierenvechten in Bogotá en de rest van het land. Ook nam CAS deel aan lokale campagnes en via de sociale media aan diverse acties.

 Persbericht CAS International