Een koeienboer in Canada die jarenlang koeien fokte voor de slacht heeft zijn bedrijf omgetoverd tot een dierenopvang. De man kon niet meer aanzien hoe al zijn koeien eindigden in het slachthuis.

dierenopvang
Niet meer naar het slachthuis | Foto: screenshot video She Goes Bananas/YouTube

Mike Lanigan verliet de familieboerderij om te gaan studeren, maar keerde terug en nam het bedrijf van zijn vader over. De koeien op zijn veehouderij werden altijd goed behandeld, maar de uitkomst voor de dieren was altijd het zelfde: de dood.

Tot twee maanden geleden werden er nog koeien voor de vleesindustrie gefokt op zijn boerderij, maar dit veranderde toen hij merkte dat er een kalfje niet goed dronk bij zijn moeder. Hij nam het heft zelf in handen. Hij verklaart:

“Ik deed het met zoveel liefde en ik sprak tegen hem, ik haalde viezigheid van zijn gezicht en ik probeerde hem bij zijn moeder te laten drinken.”

Toen herinnerde hij zich een oudere man die voorheen voor zijn vader werkte en de koeien heel vriendelijk behandelde. Lanigan:

“Hij was zo voorzichtig met zijn dieren en toen zei ik, ‘wat ontzettend jammer dat ik je op je hoofd sla, je in stukken snijd en opeet’. En toen bedacht ik me hoe hypocriet het van me was om iets zoveel liefde te geven en dat het einde zo anders is dan die liefde.”

Dus toverde de boer zijn veehouderij om tot een dierenopvangcentrum, waar 21 koeien, samen met paarden, ganzen en een ‘waakezel’ genaamd Buckwheat, mogen blijven wonen tot ze een natuurlijke dood sterven.

Geld
Alle dieren voeden kost veel geld en het niet verkopen van vlees betekent dat Lanigan een veel lager inkomen heeft dan voorheen. Lanigan verkoopt ahornsiroop, brandhout en groenten, maar probeert meer geld bij elkaar te krijgen om goed voor zijn dieren en zijn gezin te kunnen zorgen. Zijn werknemer Edith Barabash heeft een Facebookpagina aangemaakt om aandacht te vragen voor de boerderij en om de officiële status van dierenopvangcentrum te verkrijgen. Barabash:

“We hebben een goed startbedrag nodig, omdat koeien verzorgen ontzettend duur is. Maar we komen er wel.”

En niet alleen vee is welkom bij Lanigan:

Bekijk de video hieronder, die het verhaal vertelt hoe het leven van een veehouder een heel andere wending nam:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor