Tijdens zijn vakantie op een eiland voor de kust van Nicaragua heeft een Britse vakantieganger het leven van twee zeeschildpadden gered. De man trof de twee ‘onechte karetschildpadden‘ aan, in de tuin van een bar. De vinnen van de schildpadden waren op hun rug gebonden en de bedoeling was de dieren voor consumptie te gebruiken. Helaas is er nog steeds een toenemende vraag naar zeeschildpaddenvlees.

zeeschildpadden
Onechte Karetschildpad | “Caretta caretta 060417w2“. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Toen Chris Skone-Roberts de anderhalf meter grote dieren naar lucht zag happen was hij vooral geschokt. Hij goot water over de dieren zodat ze niet zouden uitdrogen. Daarop sprak een vrouw hem aan met de mededeling dat het haar dieren waren. Waarschijnlijk was de vrouw van plan het schildpaddenvlees op de zwarte markt te verkopen. Skone-Roberts belde de politie die aangaf dat de dieren terug in zee moesten worden gezet.

Leden van Sea Shepherd hielpen de schildpadden op karren te laden waarop ze naar zee werden vervoerd. De karren werden eerst in de branding gereden, zodat de dieren de kans kregen zich opnieuw te acclimatiseren. Skone-Roberts, een voormalig verpleger en reddingsduiker:

“We lieten ze op hun rug liggen zodat ze niet konden spartelen en hun vinnen bezeren en zodra we de touwen lossneden, gingen ze er als de bliksem vandoor. Het was prachtig om dat te zien”.

Het voortbestaan van de zeeschildpad wordt wereldwijd ernstig bedreigd door de toenemende vraag naar het vlees van de dieren. Ook de eieren worden veelvuldig verkocht. Naar schatting worden alleen al in Nicaragua jaarlijks zo’n 35.000 zeeschildpadden gedood. Gelukkig hebben deze twee dieren het dankzij het daadkrachtig optreden van Skone-Roberts overleefd en dat is mooi nieuws!

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.