Een ernstig mishandelde toekan uit Costa Rica kan dankzij moderne technieken binnenkort weer een trotse vogel zijn. Toen de dorpslieveling door een groep jongeren met stokken mishandeld werd brak haar bovensnavel af. Gelukkig kennen we tegenwoordig de 3D-printer, en daar kun je een nieuwe snavel mee maken!

toekan
Grecia | Foto: screenshot YouTube

De dorpsbewoners noemen de toekan Grecia. Ze is een vaste plaatsgenoot en krijgt haar voedsel van de lokale bevolking. Dit heeft de vogel tam gemaakt, maar datzelfde vertrouwen in de mens is haar ook bijna fataal geworden. Aanvankelijk had ze door haar tamheid niet de neiging om zich tegen de jongens te verdedigen toen die begonnen met treiteren en slaan. En dat moest Grecia bekopen met een afgebroken snavel. Helaas bestaat in Costa Rica geen wetgeving om dit soort dierenmishandeling te bestraffen.

Perfect passen
Een 3D-snavel printen voor een vogel is makkelijker gezegd dan gedaan. De nieuwe snavel moet perfect passen en nauwkeurig aangemeten worden. Ook de bevestiging is van het grootste belang, want het dier moet de snavel normaal kunnen gebruiken. Waarschijnlijk zullen een of meerdere schroeven de beste bevestigingsmethode zijn. Onlangs berichtte PiepVandaag over een vergelijkbare situatie, waarbij een Amerikaanse zeearend dankzij de 3D-printer van een nieuwe snavel werd voorzien.

Omdat de operatie erg ingewikkeld is zal Grecia eerst moeten bijkomen van de laffe mishandeling. Ze is daarom in een vogelopvang om uit te rusten en aan te sterken. Haar grootste probleem is eten, want met een halve snavel valt dat niet mee. Maar stukje bij beetje leert ze om haar tijdelijke onvolkomenheid te overwinnen.

Spontane giften
De hele operatie kost natuurlijk geld, maar dankzij spontane giften hebben de Costa Ricanen die rekening gezamenlijk opgebracht. En het spannendste deel moet misschien nog komen, maar dat is aan Grecia zelf: accepteert ze haar nieuw snavel en zal hij op den duur gaan hechten?

In onderstaande video’s vertelt een geautomatiseerde stem in het Engels over hoe het zover kwam, en wat er gaat gebeuren. Eerst het nieuws over de mishandeling:

Grecia krijgt een nieuwe snavel:

Bron ©PiepVandaag Jasper Kromdijk