In het kleine plaatsje St. Andrews werd afgelopen weekend een standbeeld onthuld van de plaatselijke beroemdheid: een rode kater. Inwoners van het Schotse dorpje zijn zo dol op ‘hun’ straatkat, dat ze geld inzamelden om hem te vereeuwigen.

standbeeld
Foto via Hamish McHamish Facebook

Menig straatkat droomt van zo’n verering: voor de rode Hamish McHamish is het de normaalste zaak van de wereld. De veertienjarige kat wordt op handen gedragen. Hij is van niemand en van iedereen. Hamish McHamish wandelt al bijna zijn hele leven door de straten van St. Andrews, gaat bij mensen thuis en winkeliers op bezoek als hij er zin in heeft en wordt door al zijn bewonderaars verzorgd.

standbeeld
Foto via Hamish McHamish Facebook

‘Volgens de legende moet je Hamish McHamish in je huis laten als hij aan komt lopen en hem voeren, anders brengt het ongeluk’, aldus Flora Selwyn, redacteur van Focus magazine.

Niet alleen in St. Andrews is de straatkat een beroemdheid, maar ook daarbuiten. In 2012 kwam een boek over hem uit, ‘Cool Cat About Town’. Ook in de wereld van sociale media is Hamish geen onbekende: hij heeft een Facebook-pagina en een Twitter-profiel.

De geliefde straatkat is inmiddels veertien jaar en nog in goede gezondheid. Maar de bewoners van St. Andrews willen hem nooit meer vergeten, daarom is Hamish na een geldinzamelingsactie nu vereeuwigd in brons. Hij heeft het standbeeld zelf direct geïnspecteerd.

‘Hamish is een fantastisch dier. Ons standbeeld is een manier om hem te bedanken, omdat hij zo schattig is en om de vreugde die hij ons brengt te vieren’, vertelt Selwyn.

Het verhaal van Hamish doet denken aan dat van Boris, de Hilversumse ziekenhuiskat en de Welshe kat Alfie.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.