In de strijd tegen de illegale handel in wilde exotische dieren zijn in Los Angeles 16 smokkelaars gearresteerd. Ook werden zeldzame en bedreigde diersoorten in beslag genomen. Het is de grootste slag ooit geslagen in Los Angeles in het gevecht tegen dierensmokkel.

smokkelaars
In beslag genomen jonge Bengaalse tijger | Foto: screenshot video ABC7News

De 16 arrestaties maakten deel uit van operatie Jungle Book, een langlopend onderzoek naar de illegale handel in beschermde en bedreigde diersoorten. Nog niet eerder was de strijd tegen deze vorm van smokkel in en rond Los Angeles zo succesvol, aldus de U.S. Fish and Wildlife Service.

Douane
Onder de in beslag genomen dieren bevonden zich onder meer tijgers, varanen, druppelschildpadden en arowana’s, ook wel ‘lucky fish’ genoemd. De meeste dieren werden door de douane aangetroffen op Los Angeles International Airport (LAX), in een poging om ze het land binnen te smokkelen.

Ook werd een jonge Bengaalse tijger in beslag genomen aan de grens tussen Mexico en Californië. De smokkelaar bleek een 18-jarige man te zijn uit Perris in Zuid-Californië. Hij vertelde de rechter dat hij het tijgerjong op straat had gekocht in Mexico. Het tijgertje is opgevangen in het San Diego Zoo Safari Park, waar het inmiddels in contact is gebracht met een andere jonge Bengaalse tijger:

Woordvoerder Erin Dean van de U.S. Fish and Wildlife Service over de illegale handel:

“Het draait hierbij alleen maar om geld. De illegale handel in wilde dieren is te vergelijken met drugs- en wapensmokkel en mensenhandel. Het gaat alleen maar om de ‘almachtige dollar’.”

Straf
Alle gearresteerde verdachten zijn aangeklaagd voor het smokkelen van wilde en beschermde exotische dieren. Wanneer zij veroordeeld worden hangt hen een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd en een boete van maximaal 250.000 dollar.

Laten we duimen dat deze straffen daadwerkelijk uitgedeeld worden, zodat ze andere smokkelaars misschien afschrikken.

Bron: ABC7News ©AnimalsToday.nl Bart van Riel