Dinsdag is puppyhandelaar Jurgen C. uit Hapert (Noord-Brabant) opgepakt op verdenking van illegale handel in honden. Ook heeft de politie een vrouw uit dezelfde plaats aangehouden. Zij worden verdacht van valsheid in geschrift, bezit van illegale diergeneesmiddelen en belastingfraude. Naast de Brabanders heeft de politie een dierenarts in België opgepakt die is overgedragen aan de Nederlandse politie. De dierenarts wordt verdacht van het leveren van illegale dierengeneesmiddelen en het frauderen met dierenpaspoorten.

puppyhandelaar
Puppyhandel | Foto: ©VIER VOETERS

De arrestaties maken deel uit van een lopend strafrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt uitgevoerd door de NVWA, Politie en Belastingdienst. Vorig jaar was er al een inval van de NVWA bij Puppypoint, het bedrijf van Jurgen C. De handelaar is omstreden en kwam al eerder in opspraak. Veel van zijn hondjes, afkomstig uit Oost Europa, zijn ziek en komen te overlijden. Na klachten over de verkoop van zieke puppy’s en het mogelijk illegaal handelen is het strafrechtelijk onderzoek gestart. Afgelopen juli hebben er ook in Hongarije diverse doorzoekingen plaatsgevonden en zijn er getuigen gehoord.

Naar aanleiding van de inval vorig jaar heeft de gemeente geprobeerd de handel van Jurgen C. stil te leggen. Ondanks de vorig jaar door de rechter opgelegde dwangsommen, wegens handelen in strijd met het bestemmingsplan handelt Jurgen C. blijkbaar gewoon verder in illegale pups. Volgens het bestemmingsplan mogen er op het terrein van Puppypoint wel honden worden gefokt, maar valt het importeren van honden uit het buitenland niet onder het fokken. In 2017 heeft de rechter zich opnieuw over deze zaak gebogen, ook toen heeft Jurgen C. de deksel op zijn neus gekregen.

Pups die vanuit landen als Hongarije en Tsjechië naar Nederland komen zijn vaak jonger dan 15 weken. Pups mogen op grond van de wet pas met 15 weken naar Nederland reizen. Handelaren mogen de hondjes niet eerder importeren, omdat vaccinatie pas geldig zijn als zij op een leeftijd van 12 weken zijn toegediend en er een wachttijd van 3 weken is verstreken. De handelaren frauderen met paspoorten en chips waardoor de pups op papier wel de leeftijd hebben van minimaal 15 weken als zij Nederland binnenkomen. Door deze fraude en het niet juist of misschien wel helemaal niet vaccineren lopen de honden risico om besmet te raken met rabiës. Hetgeen bij niet tijdige behandeling niet alleen voor de honden dodelijk is, maar ook voor mensen.

Bron: NU.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat