Even zag het ernaar uit dat politieagent Matt Hickey en zijn trouwe partner Ajax na vier jaar gescheiden zouden worden. Hickey ging met pensioen en als ‘voorwerp’ dat aan de Amerikaanse stad Marietta toebehoort zou Ajax worden geveild. Gelukkig kwam het niet zo ver; mede dankzij een storm van protest van dierenliefhebbers kon Hickey politiehond Ajax uiteindelijk voor een symbolische 1 dollar van de stad kopen.

politiehond
Agent Hickey en politiehond Ajax blijven bij elkaar | Foto: GoFundMe

Na dertig jaar dienst ging politieagent Matt Hickey onlangs met pensioen. Aangezien hij zeer gehecht is aan zijn diensthond Ajax wilde hij dat het dier samen met hem zou stoppen met werken. Hij kreeg echter te horen dat de herder nog een aantal dienstjaren voor zich had en publiek eigendom was. Daarom zou Ajax worden verkocht aan de hoogste bieder. Hickey wilde niet dat zijn vriend van hem zou worden afgenomen en startte een GoFundMe-pagina om fondsen te werven voor de aankoop van Ajax.

Hoewel burgemeester Joe Matthew Ajax maar wat graag aan Hickey wilde verkopen, was dit volgens hem wettelijk gezien onmogelijk. Uiteindelijk vond Paul Bertam van de juridische afdeling van de gemeente toch een maas in de wet. Als een K9-team, zoals Hickey en Ajax, wordt opgeheven, moet de wetshandhavingsfunctionaris die de hond toegewezen heeft gekregen, in staat worden gesteld het dier voor een dollar te kopen. Volgens Bertam voldoen Hickey en Ajax hieraan en zo kon hij Hickey na een periode van onzekerheid alsnog dolgelukkig maken.

Matt Hickey:

“Ik ben sprakeloos en zo vreselijk dankbaar. Ik kan onmogelijk iedereen bedanken, ik ben zo opgelucht.”

Via een GoFundMe-pagina is door belangstellenden van over de hele wereld meer dan $70.000 gedoneerd om Hickey te mogelijkheid te geven Ajax te kopen. Dit geld zal volgens Hickey nu worden gebruikt voor de groep Vested Interest, dat ervoor zorgt dat diensthonden worden uitgerust met kogelvrije vesten.

Onlangs publiceerde PiepVandaag het artikel Diensthonden en hun pensioen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde