Het gaat goed met de reeën in Nederland. Keerzijde hiervan is dat het aantal aanrijdingen met reeën is toegenomen tot zo’n 10.000 per jaar. Dat is te veel, vindt een coalitie van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 12 Landschappen, Dierenbescherming en de Zoogdiervereniging. Onderzoeker Mirjam de Vries ontwierp daarom een stappenplan voor beheerders om de beste maatregel voor een specifieke situatie te kiezen en zo het aantal aanrijdingen te verminderen.

ree aanrijdingen
reebok | Foto Gouwenaar via Wikimedia Commons

Aanrijdingen door gedrag van ree
Het aantal aanrijdingen met reeën varieert gedurende het jaar, doordat het gedrag van deze wilde dieren afhankelijk is van het seizoen. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de lente. Dan gaan reeën, die in de winter in groepen leven, een meer solitaire periode tegemoet. Verbannen en op zoek naar een nieuwe leefomgeving steken jonge bokken regelmatig wegen over. Tijdens de paartijd in de zomermaanden jagen reebokken achter potentiële partners aan waardoor beide seksen zonder opletten de weg oversteken. Deze seizoensgebonden gedragingen leiden tot een verhoogd risico op aanrijdingen.

Aanrijding door gedrag van mens
Door verdichting van de infrastructuur, zoals wegen, spoorlijnen en bebouwing, heeft het ree steeds minder aaneengesloten leefgebieden. Bovendien worden deze vaak verstoord door recreatieve activiteiten (denk aan loslopende honden) en de landbouw (oogsten van beschutting biedend graan en maïs). Dit heeft tot gevolg dat reeën meer gaan rondtrekken met gevaarlijke situaties bij wegen tot gevolg.

Maatregelen
Er zijn in Nederland al veel maatregelen getroffen om het aantal aanrijdingen met reeën te verminderen, met wisselend resultaat. Mirjam de Vries heeft 14 bestaande en innovatieve maatregelen onderzocht op onder andere effectiviteit, zoals een wildwaarschuwingssysteem, een virtueel hekwerk en het verlagen van de snelheid. Met de resultaten heeft De Vries een stappenplan ontwikkeld dat beheerders helpt bepalen welke maatregel het beste past bij een specifieke situatie.

In het tijdschrift Zoogdier en het bijbehorende rapport met stappenplan kun je meer lezen over dit onderzoek.

Persbericht Dierenbescherming


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.