Mosha en Motala zijn de eerste olifanten ter wereld die een prothese aangemeten hebben gekregen. Beide dieren raakten gewond aan hun voorpoot toen zij jaren gelden op een landmijn stapten in het grensgebied tussen Thailand en Myanmar, het vroegere Birma.

prothese
Een nieuwe prothese voor Mosha | Foto: screenshot video (via HLN.be)

Mosha kreeg het ongeluk tien jaar geleden toen ze nog maar een kalf van zeven maanden was, Motata overkwam het vreselijk lot zestien jaar geleden. De prothesen worden steeds aangepast en het gewicht van de dieren. Mosha heeft inmiddels al haar negende exemplaar aangemeten gekregen.

Volgens chirurg Therdchai Jivacate van het olifantenziekenhuis dat de dieren behandeld heeft, was ingrijpen noodzakelijk:

“Mosha verloor steeds haar evenwicht en haar wervelkolom stond op knappen. Ze zou het niet overleefd hebben als we niets hadden gedaan.”

Uit de voeten
Mosha woog ten tijde van het ongeluk 600 kilo, inmiddels is de dame 2000 kilo zwaar. Motala kreeg ook een kunstpoot aangemeten maar jammer genoeg kan zij er moeilijker mee omgaan. Dat komt omdat zij andere verwondingen heeft dan Mosha. Maar ook voor Mosha duurde herstel en genezing lang. Na haar ongeluk heeft het twee jaar geduurd voordat Mosha de prothese kon gebruiken en er letterlijk mee uit de voeten kon.

Bekijk hieronder een video over het aanmeten van de prothese bij Mosha:


Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema