De wilde Aziatische olifant Kaew houdt van een wandeling. En dan hebben we het niet over een ommetje, maar over een wandeling van tweemaal 90 kilometer. Onlangs werd hij waargenomen bij het stadhuis van Rayong in Thailand. En dat was een heel eind van zijn gebruikelijke leefgebied in het Khao Khitchakut National Park.

Kaew
Kaew is weer thuis | Foto: Department of National Park Wildlife and Plant Conservation/ Facebook

De bijnaam van dit opvallende dier is ‘Kaew de reizende olifant’. Hij is naar schatting 13 tot 15 jaar oud en in het dagelijks leven vind hij zijn voedsel in het park in de provincie Chantaburi. Maar op 20 maart bleek dat Kaew een flinke zwerftocht achter de rug had, toen hij 90 kilometer verderop opdook. Om te zorgen dat Kaew weer veilig terugkeerde van zijn lange tocht is hij door Thaise wildlife officials te voet naar huis begeleid. Op 7 april kwam de wandeling ten einde en was de olifant weer terug in zijn vertrouwde omgeving.

‘Vrije geest
Het was niet de eerste keer dat de olifant deze lange wandeling maakte. In 2014 deed hij precies hetzelfde. Volgens de bewoners bevalt het de olifant wel in Rayong. Kaew wordt door de bevolking omschreven als ‘intelligent, vriendelijk en een vrije geest’.

Zijn wandeling heeft hem geen slechte naam opgeleverd, al heeft Kaew zich onderweg wel een aantal maal bediend van het fruit bij boerderijen. Maar vrijwel iedereen is gek op deze jonge olifant, al was het maar omdat hij er ‘dol op is om in het kanaal te spelen’. Gelukkig wordt er goed op hem gepast.

Bron: Coconut ©AnimalsToday.nl Bart van Riel