Twee dolfijnen zijn gered door Kerry Sanders, een journalist van NBC, die op Marco Island in Florida bezig was verslag te doen over de schade veroorzaakt door orkaan Irma. Het ging om een moederdolfijn en haar jong.

Dolfijnen in het wild
Door Irma gestrande dolfijnen gered | Foto: Gregory “Slobirdr” Smith / Foter.com / CC BY-SA

Hij begon de uitzending door te melden dat een dolfijn door de kracht van de orkaan vastzat op het strand. Ook zei hij dat ze bezig waren hem terug te krijgen in het water. Terwijl hij dit zei liet hij beelden zien van een dolfijnjong dat gestrand was op het zand, terwijl het zeewater tegen hem aan botste.

Samen met een andere persoon lukte het hem om de dolfijn het water in te krijgen, de golven in. Maar het verhaal houdt hier niet op. Kort hierna, toen Kerry Sanders weer live in de uitzending kwam, is hij te zien samen met een groep bewoners die een grotere dolfijn richting zee dragen. Waarschijnlijk gaat het hier om de moeder van het dolfijnjong dat minuten eerder in het water was teruggezet.

Volgens Kerry Sanders zwommen beide dolfijnen vervolgens richting de Golf van Mexico.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Zeedieren en orkanen
Sommige dieren voelen dat er gevaar dreigt en vluchten weg voor de orkaan hen heeft bereikt. Zo blijkt uit verschillende studies dat zeedieren zoals dolfijnen en haaien veranderingen in waterdruk voelen en naar open water zwemmen. Zo werden er acht haaien gevolgd in de aanloop naar orkaan Charley in 2004. Zes van de acht haaien vluchtten naar open water. De andere twee verdwenen uit het bereik van de detectieapparatuur en hadden het gebied dus verlaten.

Het is helaas niet altijd zo dat dolfijnen en andere zeezoogdieren gevaar voelen en vluchten. Sommige dolfijnen worden door de sterke waterstroom in ondiepe lagunes of zelfs op het land geduwd, waardoor ze moeten worden gered, gerehabiliteerd en vrijgelaten in de oceaan. Gelukkig konden deze twee gestrande dolfijnen snel teruggezet worden in de zee.

Bron @AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer