De zeearend die begin oktober met vergiftigingsverschijnselen werd binnengebracht bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert en half oktober weer werd uitgezet in haar leefgebied, de Biesbosch is gesignaleerd in het Lauwersmeergebied.

Voor het eerst in de geschiedenis is in het voorjaar van 2012 een Europese zeearend geboren en grootgebracht door een zeearendenpaar in het natuurgebied. Zij werd echter begin oktober 2013 zwaar verzwakt aangetroffen op een erf in Hank, na vermoedelijk vergiftiging. Na een periode van intensieve zorg kon zij voldoende aangesterkt terugkeren naar haar leefgebied.

Onder andere Vroege Vogels maakte toen verslag van de vrijlating

Na haar vrijlating werd echter niets meer van de imposante vogel vernomen, totdat fotograaf Mark Schuurman een kiekje van haar wist te schieten in het Lauwersmeergebied en die verspreidde via Twitter. Dit is, let wel: 200 kilometer verwijderd van de plek waar zij werd uitgezet! Thomas van der Es, boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch erkende de vogel aan de ringen om de poten:

“De foto werd door diverse mensen doorgezet, waarbij ik snel de ringen om de poten in de gaten had. De combinaties op de ringen (AY48 op links en rechts een oranje kleurring) heb ik gecheckt bij Andrea van den Berg, zij ringde destijds de jonge zeearend voor de camera’s van Vroege Vogels. We kwamen allebei tot dezelfde conclusie.”

 

 

De dame maakt het goed!

De Europese zeearend is de grootste arendsoort van Europa. De lengte van een volwassen vogel is 70 tot 92 centimeter en de spanwijdte van de vleugels kan 2 tot 2,5 meter bedragen. Na een afwezigheid van meerdere eeuwen, werd het eerste broedsucces van de soort in 2006 geconstateerd in de Oostvaardersplassen. De populatie heeft zich sindsdien gestaag uitgebreid onder andere dus ook naar Nationaal Park de Biesbosch.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl