Het is de eerste keer in bijna 200 jaar dat landleguanen weer voorkomen op de Galapagoseilanden. Dankzij een intensief herstelproject en massale herintroductie zijn ecologen erin geslaagd om de reptielen weer in hun natuurlijke omgeving te laten bivakkeren.

landleguanen
Ruim 1400 landleguanen zijn vrijgelaten op de Galapagoseilanden | © Parque Nacional Galápagos

Het kwetsbare ecosysteem op de eilanden werd door de komst van de mens al snel verstoord. Zo konden de leguanen hun eieren niet goed tegen invasieve diersoorten zoals honden, varkens en ratten beschermen, waardoor ze 200 jaar geleden volledig waren uitgestorven. Maar door de overplaatsing van invasieve soorten, is het natuurgebied weer leguaanvriendelijk. 1436 leguanen zijn overgeplaatst naar het nationaal park, waar ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.

Op de Facebookpagina van Nationaal Park Galapagos staat hierover geschreven:

“Charles Darwin was de laatste die in 1835 nog de aanwezigheid van landleguanen op de eilanden had gemeld. Nu, bijna twee eeuwen later, hebben we het gelukkig voor elkaar gekregen om het ecosysteem waar de leguanen in thuishoren, te herstellen.”

De leguanen zijn heel belangrijk in het ecosysteem op het eiland: ze zorgen er namelijk voor dat de vegetatie op de eilanden in toom wordt gehouden en dat verschillende zaden van planten worden verspreid.

Om er zeker van te zijn dat de leguaan zal blijven overleven in het nationaal park, zullen ecologen hun nesten nauwlettend in de gaten houden de komende jaren.

Bron: GoodNewsNetwork ©Animals Today Varja Dijksterhuis