In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 januari zijn twee alpacahengstjes in het Overijsselse Beuningen gestolen. Boer Louis Steunebrink is ontroostbaar. Eén van de alpaca’s werd door hem met de fles grootgebracht. Het beestje mist een oogje en is volgens de eigenaar commercieel vrijwel niets waard. Hij is er echter heel erg aan gehecht en roept daarom via Facebook hulp in om het dier te vinden. Vreemd genoeg lieten de dieven de vier waardevollere merries van Steunebrink staan.

alpaca
In Beuningen zijn twee bruine alpaca’s gestolen | Foto (illustratief): Care_SMC Flickr via Compfight cc

Op 8 januari ontdekte Louis Steunebrink uit Beuningen dat twee van zijn alpaca’s gestolen waren en plaatste onderstaand bericht:

Diefstallen van alpaca’s vinden regelmatig plaats, door het hele land. Zo verdwenen 21 alpaca’s in januari 2017 uit het Groningse Westerlee, en in januari 2015 werden 19 dieren in Neede-Gelderland buitgemaakt. In 2016 vond in het voorjaar een serie van alpaca-diestallen in de provincie Utrecht plaats. Daarbij werd o.a. een 3 weken oud kalfje – zonder zijn moeder – meegenomen. En in 2013 werden 6 alpacaveulens gestolen in Zelhem.

Handel
Op internet zijn tal van meldingen te vinden waarbij gezonde, maar ook zieke en heel jonge dieren worden gestolen. De politie vermoedt dat de alpaca’s naar het Oostblok worden doorgesluisd. In Nederland is het fokkerswereldje te klein om ongemerkt illegale dieren door te verkopen. Ze zijn al te koop vanaf 150,- euro. Mooie exemplaren brengen in de reguliere handel tussen de 2.000,- en 4.000,- euro op. Topdieren gaan op veilingen voor 50.000,- tot 600.000,- van de hand. Van de wol, die fijner is dan angora of kasjmir, worden exclusieve kledingstukken gemaakt. Bij het merk Falke kost een trui van 6-draads baby-alpacawol 2.400,- euro en een paar sokken 860,- euro.

Productiedier
De alpaca staat niet op de Nederlandse lijst van productiedieren behorend bij het ‘Besluit aanwijzing voor productie te houden dieren’, toegevoegd aan de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren 1997. Dieren die men mag houden voor hun producten (zoals melk, vlees en wol) zijn onder meer: schapen, geiten, paarden, cavia’s, konijnen, kippen en kalkoenen. De handel in alpacawol is in Nederland wel toegestaan. Ze hoeven niet te worden gechipt en hebben daarom de belangstelling van dieven.

Tips
Heb je in de nacht van 7 op 8 januari iets gezien of tips in verband met de diefstal in Beuningen? Neem contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of mail naar redactie@animalstoday.nl.

Bronnen: De TelegraafFacebook Louis Steunebrink ©Animals Today Jeanette Wolters