Groot-Brittannië verhoogt volgend jaar de maximale gevangenisstraf voor dierenmishandelaars. Er staat nu nog maximaal 6 maanden op het mishandelen van dieren, maar volgend jaar kun je 5 jaar de cel in gaan.

maximumstraf
Voor het mishandelen van dieren kan men vanaf volgend jaar een fors hogere gevangenisstraf krijgen in Groot-Brittannië | Foto: Angelique Lagarde

Volgens milieusecretaris Michael Gove is het nodig om de straf te vertienvoudigen, om de gruwelijke daden te bestrijden. Deze zet komt voort uit een aantal gevallen waarin rechters aangaven dat ze een hogere straf hadden willen geven als dat een optie was. Dit was onder andere het geval bij een man die een aantal puppy’s kocht om ze meedogenloos dood te slaan en steken of om ze te laten stikken. Volgens Gove zal de nieuwe wet het voor rechtbanken ook makkelijker maken om bendes, die betrokken zijn bij georganiseerde hondengevechten, te straffen:

“We zijn een staat van dierenliefhebbers, dus we moeten ervoor zorgen dat degenen die de meest wrede strafbare feiten tegen dieren plegen, een passende straf krijgen.”

Rechters kunnen vanaf volgend jaar een boete opleggen zonder maximum, mensen verbieden om in de toekomst nog dieren te bezitten en ze kunnen de meest vreselijke gevallen harder straffen. Deze maximale gevangenisstraf was al ingevoerd in Australië, Canada, Ierland en Noord-Ierland. In Nederland is de maximale straf voor dierenmishandeling drie jaar cel of een boete van 19.500 euro.

David Bowles van RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is blij met de nieuwe wet:

“We hopen dat de zwaardere straffen een goed afschrikwekkend middel zijn tegen dierenmishandeling en verwaarlozing.”

Bron: The Guardian ©Animals Today Sophie Janssen