Een spitssnuitdolfijn van Gray in nood nabij Taurikura, Nieuw-Zeeland, is door een team van walvisexperts vrijdagochtend terug naar zee gebracht. Het dier strandde en kwam vast te zitten, waarbij ze zich bezeerde. Het lukte walvisexperts, waaronder dr. Ingrid Visser, de walvis in een draagbaar te leiden.

spitssnuitdolfijn
Fotocredit: Hans Dekker via Foter.com / CC BY

Toen de walvis in eerste instantie door bewoners werd gezien, dacht men dat ze schotwonden had. Dit bleken echter beten te zijn van een koekjessnijderhaai. Het jonge vrouwtje was in ondiep water terecht gekomen en kon niet meer terug. Een plaatselijke bewoner die het dier in nood opmerkte, Rosemarie Cooke, liet haar dochter professionele hulp inroepen en bleef bij de walvis.

“Ik weet dat ze zich gesteund voelde, ze zwom steeds iets weg en kwam weer terug en bleef dicht bij me in de buurt.”

De walvis kwam vast te zitten tussen de rotsen, waarbij ze zichzelf tot bloedens toe bezeerde. Cooke was enorm opgelucht toen dr Ingrid Visser en andere experts arriveerden. Zij legden een mat onder de gestrande walvis, zodat ze niet meer wonden zou oplopen. Het reddingsteam en de lokale bevolking kregen het tijdens het opkomend tij voor elkaar een drijvende brancard onder de walvis te schuiven.

Volgens Ingrid Visser kalmeerde de druk aan de zijkanten het dier, omdat het voelde alsof ze door andere walvissen werd geëscorteerd. Op deze manier lukte het de walvis 5 kilometer verder te brengen, waar het water zeker 30 meter diep is. Ingrid Visser:

“De hulpverleners bleven tegen haar praten en zorgden dat ze kalm bleef. Ze noemden haar Merida, omdat ze als een zeemeermin (mermaid) naar de kust kwam en een prachtige zeemeerminstaart heeft.”

Dr. Ingrid Visser heeft inmiddels zes spitssnuitdolfijn van Gray gered. Hoe groot de populatie is, is niet goed bekend omdat deze walvissen vooral in diep water voorkomen.

“Er zijn verschillende oorzaken voor een stranding. Ze kunnen gewond, ziek of gedesoriënteerd zijn. Voor zover ik kon zien was er geen duidelijke oorzaak in dit geval. De haaienbeten waren zeker een week oud, deze kunnen geen aanleiding zijn geweest voor de stranding.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde