Een uitgehongerde leeuw en beer: dat zijn de twee dieren die nog over zijn in de dierentuin van Mosul, Irak. De twee zijn de enige overlevenden, nadat de dierentuin werd verwoest in de strijd tegen IS.

Mosul
Foto: screenshot video RT/YouTube

Zo’n 2000 Irakezen verloren hun leven tijdens de gevechten in Mosul en ook dieren in het gebied zijn niet gespaard gebleven. Voordat IS de stad in 2014 binnenviel, woonden de dieren in een dierentuin in een openbaar park langs de rivier de Tirgis. Het park werd bezet door IS en gebruikt als militaire basis, zo verklaart een blogger, die het leven in bezet Mosul vastlegde op foto’s, aan CNN. Vanwege veiligheidsredenen wil de blogger anoniem blijven.

Ontsnapt
Nadat het oosten van Mosul in januari werd bevrijd, vonden bewoners de dieren in een kleiner park, waar ze los liepen. Ze waren ontsnapt uit de dierentuin. Lokale bewoners gaven de dieren te eten, totdat het te gevaarlijk werd. Volgens de blogger hebben de leeuw en de beer zichzelf meer dan vier maanden in leven weten te houden. De twee dieren zijn de enige overlevenden van de dierentuin. Een leeuwin, die de strijd had overleefd, is onlangs gestorven en veel van de apen, konijnen en andere dieren zijn onder de bezetting van IS overleden.

Mosul
Foto: screenshot video RT/YouTube

Leefbaar
Het leven in het oosten van Mosul begint zich langzaam weer te herstellen en de jongere generatie doet er alles aan om de stad weer mooi te maken, zo verklaart de blogger. Hij vroeg aandacht voor het lot van de leeuw en de beer, die zonder hulp zullen sterven van de honger. Een Koerdische dierenarts heeft inmiddels voedsel gestuurd. Burgers proberen het park op te ruimen en weer leefbaar te maken. De blogger verklaart:

“Wanneer je leert om voor de dieren te zorgen en aardig tegen ze te zijn, dan weet je de waarde van een mensenleven. In dit leven is alles met elkaar verbonden. Er is geen deel dat waardeloos is.”

Bekijk hieronder een reportage van Russia Today over de achtergelaten dieren in Mosul:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen:  World Animal News, CNN ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor