Aan de westkust van Schotland, op het Isle of Mull, trof een Engelse familie bij hun vakantieadres onlangs een gestrande school dolfijnen aan. Met behulp van bagagebanden trokken ze de dieren terug de zee in.

familie
Foto: Nikki Humphrey Photography via Compfight cc

De 19 dolfijnen waren waarschijnlijk in de problemen gekomen tijdens de achtervolging van een school makreel en lagen in de branding te spartelen toen de 13-jarige Finley Meakin ze zag. Hij riep hulp in van zijn familieleden en samen sleepten ze de dieren terug de zee in. Voor de zware dieren – een dolfijn kan wel 90 kilo wegen – gebruikten ze bagagebanden.

“Je kon ze hard horen piepen. Ik denk dat ze met elkaar praatten, maar ze leken wel door te hebben dat we ze probeerden te helpen”, aldus Simon Lane.

De reddingsoperatie duurde wel twee uur, Lane stond soms tot zijn nek toe in het water.

“Ze kwamen steeds terug onze richting uitgezwommen. We moesten ze dieper in de zee sleuren en ze onder water houden tot hun GPS herstart was”, grapte Lane.

Volgens een medewerker van The Hebriden Whale and Dolphin Trust was het een zeer ongewone gebeurtenis en heeft de familie de dolfijnen op de juiste manier geholpen.

“Het gebeurde in een nogal verlaten gebied, ze hadden geluk dat de familie ze zag liggen”.

 Zo trof men de gestrande dolfijnen aan: 

Bronnen: Nottingham Post, HLN.BE, Daily Mail ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde