Op het eiland Bonaire leven vele wilde ezels, die helaas soms slachtoffer zijn van verkeersongelukken. Zodra er een melding binnenkomt over een ezel in nood, trekken medewerkers van Donkey Sanctuary Bonaire er direct op uit om hulp te verlenen. Ezelveulen Maroesja werd in februari aangereden en zwaargewond achtergelaten, maar is gelukkig herstellende dankzij de goede zorgen van de ezelliefhebbers.

ezelopvang
Ezeltje Maroesja krijgt de fles

Spoedoperatie noodzakelijk
Op 2 februari werd het veulen aangereden, waarschijnlijk door een taxi met haast, en het zou geen schijn van kans hebben gehad zonder hulp.

Marina Melis, mede-oprichter van Donkey Sanctuary Bonaire:

“Toeristen zagen het gebeuren en hebben ons ingelicht. We hebben het ezeltje opgehaald en zijn direct doorgegaan naar de dierenarts. Ze is daar een uur lang geopereerd, haar huid van de knieën was helemaal opgestroopt en in haar schouder zijn er zenuwen geraakt. Herstel kan wel een half jaar duren.”

ezelopvang

Marina gaat elke nacht haar bed uit om het beestje de fles te geven. Omdat het zo’n dapper dier is, heeft ze het genoemd naar haar moeder, Maroesja.

“We hebben natuurlijk naar Maroesja’s echte moeder gezocht en we weten ook welke merrie het is, maar normaal doen we dan zo’n kleintje aan een heel lange lijn en leggen een lus op de grond om de ezel te kunnen vangen. In dit geval kon het niet, want Maroesja kon niet lopen. We hebben Maroesja dan ook weer meegenomen. Dit vonden we wel heel erg, want een kleintje hoort bij haar moeder, maar we hadden geen andere keuze. Ze is een erg dapper, lief ezeltje en we werken er hard aan om haar toch kwaliteit van leven te geven. We hopen dat ze haar beentje een keer gaat gebruiken en zo niet, dan zullen we er alles aan doen om iets van een prothese ofzo voor haar te laten ontwikkelen.”

Moeizame bevalling
Ook veulentje Chico en zijn moeder hebben geluk gehad. Het hengstje en moeder Café zouden in het wild de bevalling niet hebben overleefd. Café kwam vorig jaar mei in de ezelopvang, omdat ezelvrienden die voor haar zorgden de medewerkers erop attendeerden dat ze zwanger was. Aangezien Café een nogal jonge ezelin is, zou de bevalling moeilijkheden kunnen opleveren en werd ze gevangen.

ezelopvang
Chico, een dag oud, en moeder Café

“Nadat Café twee dagen bij ons binnen was, liep ze ons al achterna en raakte iedereen met haar bevriend, ze is een schat. Wij zagen haar groeien en groeien en een ezel draagt 13 maanden: vrijdag 1 mei was het haar tijd. Normaal bevalt een ezelmerrie bij het krieken van de dag, oftewel als de zon bijna opkomt. Café wist dat ze in problemen verkeerde en tegen 12 uur ging de kreet, Café is aan het bevallen. Met vier ervaren mensen zijn we te hulp gesneld, want het vlies was al gebroken en de hoefjes kwamen er al uit. Gelukkig hebben we dit vaker meegemaakt dus iedereen wist wat er gedaan moest worden en we hebben het kleintje gehaald, het kopje zat klem. Nu lopen ze veilig en wel bij ons in the Sanctuary, blijven altijd bij elkaar en Café is stapel met haar mooie zoontje.”

ezelopvang
Spelende ezelveulens

Ezels staan er meer niet alleen voor
Ezels op Bonaire zijn een erfenis van de Spanjaarden, die de dieren in de 17e eeuw importeerden om te gebruiken bij zware werkzaamheden. Sinds de dieren niet meer nodig zijn, lopen ze vrij rond op het eiland. Bij ziekte en honger werden ze aan hun lot overgelaten en er vonden geregeld verkeersongelukken plaats. In 1993 is Donkey Sanctuary Bonaire opgericht en krijgen de dieren in de ezelopvang water en voedsel (hooi, paardenbrokken uit Nederland en oud fruit van de lokale supermarkt), worden ze medisch verzorgd en regelmatig ontwormd. Dagelijks kijken de medewerkers samen de ezels op het hele terrein na, tijdens het voeren en de terreincontrole. Oudere en onderdanige dieren worden apart bijgevoerd.

ezelopvang

Ezelbeleidsplan
Inmiddels wonen er zo’n 600 ezels in het omheinde gebied van 60 hectare. De mannetjes zijn gecastreerd, zodat ze zich niet kunnen voortplanten. In het wild leven nog circa 300 ezels, voornamelijk hengsten. Donkey Sanctuary heeft al diverse van deze dieren laten castreren, gechipt en voorzien van een reflecterend oormerk. De bedoeling van de opvang in samenwerking met de overheid is om de overige wilde vrouwtjes ook te vangen, 40-60 dieren, en over te brengen naar het Donkey Sanctuary.

Marina Melis:

“Als de overheid dit wil voor begrazing en vanwege erosie kunnen we te zijner tijd weer ezels loslaten, maar vooralsnog is de bedoeling dat de komende 20 jaar geen vermeerdering van de ezels plaatsvindt om inteelt en doorfok te voorkomen. Na deze tijd kunnen we dan een gezondere populatie opbouwen.”

ezelopvang

Verkeersongevallen waarbij wilde ezels betrokken zijn, zoals Maroesja, vinden nog af en toe plaats, maar de meeste ezels zijn nu veilig.

“Wij hebben de ongevallen teruggebracht met 75%. Vroeger, tot 2013, vonden er gemiddeld 10 tot 12 ongevallen per maand plaats: nu nog slechts 8 à 10 per jaar.”

Haïti
Een aantal jaar geleden was er sprake van dat 200 Bonairiaanse ezels naar Haïti zouden worden getransporteerd, om daar als lastdieren te worden gebruikt, omdat ze voor overlast en onveilige verkeerssituaties zouden zorgen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, dankzij hevige protesten en de invoering van het ezelbeleidsplan in samenwerking met Donkey Sanctuary Bonaire.

ezelopvang

Ezelopvang Sint Eustatius
In 2013 berichtte PiepVandaag.nl over de zeer zorgwekkende situatie van ezels op een ander eiland van Caribisch Nederland, Sint Eustatius (Statia). De ezels stonden op een omheind terrein, maar werden aan hun lot overgelaten. Ze waren ondervoed en uitgedroogd: bijna 30 dieren stierven. Donkey Sanctuary Bonaire is betrokken geweest bij verbetering van de levensomstandigheden, door Greenfound Foundation te adviseren; deze organisatie heeft het beheer van de ezels overgenomen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Momenteel is een opvang in aanbouw voor de resterende 60 ezels.

Bron: Donkey Sanctuary Bonaire @PiepVandaag.nl Angelique Lagarde