De Amerikaan Tucker Zimmerman was altijd al een groot dierenliefhebber, maar tijdens zijn voormalige carrière als marinier kreeg hij niet de kans om daar – zoals hij zo graag wilde – iets mee te doen. Toen de bosbranden in de staat Californië zich in rap tempo uitbreidden was dat voor hem het moment zijn liefde voor dieren om te zetten in daden en zoveel mogelijk dieren te redden van de allesverslindende vuren.

bosbranden
Helden als Tucker Zimmerman redden ook dieren van de allesvernietigende bosbranden | Fotocredit: Gila Forest Flickr via Compfight cc

Op het moment woeden 16 gigantische brandhaarden verspreid over de Amerikaanse staat Californië over een oppervlak van 288.000 hectare. Het is de grootste bosbrand in de geschiedenis van de staat. Nog steeds is maar 34 procent van deze gigantische vuren door de brandweer onder controle. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, maar vele dieren raken omsingeld door de vuren en kunnen geen uitweg meer vinden.

Vrijwilligers zetten zich in voor dieren
Zimmerman wist dat hij iets moest doen en leende een grote aanhanger van zijn werk. Hij richtte deze zo in dat het geschikt was om dieren in te vervoeren. Inmiddels is hij niet meer alleen op deze missie. Zo’n 60 vrijwilligers hebben zich aangesloten en er rijden nu 20 tot 30 wagens af en aan naar de brandhaarden.


Veel dieren achtergelaten
Veel mensen in getroffen gebieden hebben in allerijl huis en haard achter moeten laten om te ontsnappen aan de vuren die zich door de droogte en wind in onvoorstelbaar tempo verspreiden. Helaas wordt een groot aantal dieren hierbij noodgedwongen achtergelaten. Zimmerman en zijn team richten zich voornamelijk op huisdieren en vee die zijn achtergebleven. Zimmerman probeert ook via internet eigenaren van vee op te sporen, zodat hij weet waar er nog dieren te redden zijn.

Via Internet dieren in nood opsporen
Via de Facebookpagina Cowboy 911 kunnen oproepen geplaatst worden omtrent locaties waar zich dieren in nood bevinden. Er zijn al ontzettend veel meldingen binnengekomen en Zimmerman heeft ook al menig dier kunnen herenigen met onzettend dankbare en emotionele eigenaren. Noah Urban, een inwoner van Oregon die zijn 6-jarig paard Bolt achter moest laten, zocht contact via Facebook met Zimmerman. Zijn dank is groot, want Zimmerman is erin geslaagd het paard te redden. Urban:

“Hij heeft mijn vertrouwen in mensheid hersteld.”

Al 600 dieren gered dankzij vrijwilligers
Zimmerman en de 60 vrijwilligers zetten zich niet alleen in voor vee en huisdieren, maar trotseren de vuren en riskeren daarmee hun eigen levens om iedereen, mens en dier, die op hun pad komt in veiligheid te brengen. Een groot aantal asiels, stallen, boederijen, rodeogronden en andere organisaties hebben hun deuren opengesteld om de geredde dieren op te kunnen vangen.

Deze helden hebben tezamen al meer dan 600(!) dieren in veiligheid kunnen brengen en ze gaan onvermoeibaar door totdat het laatste vuur geblust is. Hulde aan al deze mensen die hun eigen levens op het spel zetten om andere levens te redden! Gelukkig zijn er vele hulpverleners die niet alleen de gedupeerde mensen, maar ook dieren helpen:

Bronnen: Fox13, CNN ©Animals Today Rianne Kingma