Er heerst in Nederland een taboe op het herplaatsen van een huisdier. Als er voor een hond of kat een nieuw thuis gezocht wordt, kunnen de huidige baasjes een stortvloed van negatieve reacties en scheldkanonnades verwachten. Zeker in de vakantieperiode. ‘Lekker makkelijk, dump je dier maar voor je vakantie’ of ‘Mensen die dit doen, hebben geen gevoel!’ Terwijl er vaak verdrietige verhalen schuilgaan achter deze herplaatsingen.

herplaatsen
Schaamte voor herplaatsen huisdier uit angst voor onbegrip | Foto: Verhuisdieren

Dit ervaart Verhuisdieren, de matchingsite voor mens & dier. Op deze website worden dagelijks tientallen profielen aangemaakt voor honden, katten en konijnen die een (nieuw) baasje zoeken en – gelukkig – vinden maandelijks zo’n 200 dieren een ander thuis. Femke Pasquino-De Harde, oprichter van Stichting Verhuisdieren:

“We merken dat de eigenaren van het adoptiedier vaak anoniem willen blijven. Ze schamen zich dat ze hun hond of kat moeten herplaatsen. En dat is heel treurig. In mijn ogen verdienen deze mensen juist respect: ze stellen het welzijn van het dier voorop.”

Negatieve reacties
Elke dag brengt Verhuisdieren een adoptiedier onder de aandacht op haar Facebookpagina. Soms zijn de negatieve reacties onder een dergelijke post niet van de lucht. Femke:

“Natuurlijk zijn er gevallen van mensen die het hebben van een huisdier simpelweg hebben onderschat. Maar meestal zijn de eigenaren heel verdrietig en hebben zij van alles geprobeerd om de hond of kat te houden. Er zijn echter situaties te bedenken waarbij het voor het beestje gewoonweg beter is om herplaatst te worden. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, scheiding, ernstige allergie, financiële nood of een sterfgeval.”

Liefdevol
Lili Ujvari heeft begin dit jaar samen met haar vriend de moeilijke beslissing genomen om hun herdershond te herplaatsen:

“Wij hadden acht weken de tijd om een nieuw huurhuis te vinden. Dat is al lastig, laat staan als je twee grote honden hebt. Quinta was nog jong en had een stabiele omgeving nodig die wij haar de komende tijd niet konden bieden. Gelukkig is het ons via Verhuisdieren gelukt om een liefdevol gezin op Texel te vinden voor Quinta. En dat verzacht het verdriet. Maar het maakt mij boos als mensen zonder de echte reden te weten, oordelen over de baasjes. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen in je leven die je niet had voorzien.”

Bekijk hieronder hoe goed het met Quinta gaat:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Moed geven
Verhuisdieren maakt met regelmaat een video of interview van een succesvolle match, zoals als die van de jonge Quinta. Hiermee hopen ze mensen de moed te geven niet meer bang te zijn voor reacties uit hun omgeving of op sociale media, en om vanuit liefde te doen wat het beste is voor het dier.

Persbericht Stichting Verhuisdieren