In een land waar olifanten gebruikt worden als last- en transportdieren zijn olifanten met verwondingen, blessures en andere lichamelijke aandoeningen door zwaar werk geen uitzondering. Deze dieren kunnen voortaan terecht in het eerste olifantenziekenhuis van India, opgezet door Wildlife SOS.

olifantenziekenhuis
Olifanten van jongs af aan misbruikt en murw gemaakt voor toerisme | Foto: ©World Animal Protection

Het terrein bij het ziekenhuis is ruim 1,1 vierkante kilometer groot en wordt gerund door Wildlife SOS, samen met het Uttar Pradesh Forest Department. Kartik Satyanarayan is mede-oprichter van Wildlife SOS:

“Deze olifanten maken een hoop mishandeling mee, wreedheden en onderdrukking, alleen al om op ze te kunnen rijden. Ze ontwikkelen hierdoor abcessen, inwendige problemen, rugklachten, allerlei soorten gezondheidsproblemen waar iets aan gedaan moet worden.”

Gebroken geest
In India leeft naar schatting de helft van alle Aziatische olifanten. Honderden worden in gevangenschap gehouden en ingezet als lastdieren, om toeristen te vervoeren tijdens olifantenritjes, bij religieuze rituelen of om trucjes te doen als in een circus. Om zover te komen worden ze gemarteld met olifantenhaken, vastgeketend aan kettingen, en net zolang gemanipuleerd tot hun geest en wil zijn gebroken.

olifantenziekenhuis
Maak geen selfies met wilde dieren en boycot olifantenritjes | Foto: ©World Animal Protection

Mobiel
Gewonde, zieke en oude werkolifanten worden geholpen in het olifantenziekenhuis, evenals olifanten die gered zijn uit een helse gevangenschap of slachtoffer werden van een ongeluk en beperkt zijn omdat ze een poot missen. De dieren staat moderne geneeskundige hulp ter beschikking, medicijnen, dierenartsen, verzorgers en veel liefde en respect. Moderne apparatuur ontbreekt ook niet, zoals thermale camera’s, ultrasone echografie en digitale Röntgenfotografie. Geeta Seshamani van Wildlife SOS:

“Ons ziekenhuis is uitgerust met zeer mobiele medische apparatuur. Dus als een olifant ergens ver weg in het noorden van India bij een ongeluk betrokken is geraakt kunnen we er toch makkelijk naartoe om ter plaatse voor het dier te zorgen.”

olifantenziekenhuis
Aziatische olifanten in het wild | Foto: ©Antoinette van de Water/Bring the Elephant Home

Respect geven
De zorg voor de dieren is deels in handen van studenten diergeneeskunde. Een deel van de financiering komt van toeristen, die het ziekenhuis mogen bezoeken. Geeta Seshamani:

“We onderstrepen het feit dat er welzijnsmaatregelen voor olifanten nodig zijn, net als voor alle andere dieren. En dat olifanten in gevangenschap niet gebruikt en mishandeld mogen worden, maar dat we ze het respect moeten geven waar een dier behoefte aan heeft.”

Na hun behandeling gaan de olifanten naar een zorg- en observatiecentrum. Het ziekenhuis hoopt de dieren naast medische zorg ook hun zelfstandigheid terug te kunnen geven, liefst in een reservaat:

  • Lees ook:

Aantal olifanten in toeristenindustrie stijgt sterk

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel