Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft besloten de walvisjacht in de Zuidelijke IJszee tijdelijk stop te zetten. Europa eist het definitieve einde van de Japanse walvisjacht. De motie hierover op initiatief van de PvdD werd aangenomen.

walvisjacht
Foto: ≡ Gillfoto/Flickr

Europa eist van Japan dat het land stopt met de illegale jacht op walvissen. Een meerderheid van het Europees Parlement schaarde zich woensdag achter een motie die de Japanse walvisjacht veroordeelt en deze koppelt aan de handelsrelatie met Europa.

Het Europese standpunt wordt met deze oproep aangescherpt. De Japanners moeten stoppen met de jacht op walvissen, anders heeft dat mogelijk consequenties voor hun handelsrelatie met Europa. Daarbij benadrukt Europa niet alleen ‘dat de walvisjacht het voortbestaan van diersoorten bedreigt’, maar erkent het ook nadrukkelijk dat walvisvaart ‘ernstig en langdurig lijden van individuele dieren veroorzaakt’, zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Internationaal verbod
Sinds 1986 geldt een internationaal verbod op commerciële walvisjacht, om de dieren te behoeden voor uitsterving. Japan respecteert dit verbod echter niet en jaagt tot op heden op walvissen, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. Ondanks het verbod doodde Japan tussen 1986 en nu meer dan twintigduizend walvissen. Gedurende het huidige seizoen slachtte Japan 333 walvissen af, waarvan tweehonderd zwangere. In de komende twaalf jaar willen de Japanners nog eens zo’n vierduizend walvissen vangen en doden.

Niet wetenschappelijk
Volgens de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC)en het Internationaal Gerechtshof is de Japanse walvisjacht illegaal en niet wetenschappelijk. Het Gerechtshof heeft een tijdelijk verbod opgelegd voor de jacht in het Zuidpoolgebied. De zaak werd aangebracht door Australië, dat denkt dat het wetenschappelijk onderzoek slechts een excuus is om te kunnen blijven jagen.

Het vonnis van het hof betekent niet het einde van de Japanse walvisvaart. Japan jaagt ook op walvissen in het noorden van de Stille Oceaan. Het Internationaal Gerechtshof, dat sinds 1946 in het Vredespaleis zetelt, beslecht juridische geschillen tussen staten. De uitspraken zijn bindend. Als een staat zich niet aan een uitspraak houdt, kunnen andere staten de VN-Veiligheidsraad vragen maatregelen te nemen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.