De opvarenden  van een passagiersboot in de Grote Oceaan hadden het geluk van hun leven toen drie bultrugwalvissen besloten een waterballet voor ze op te voeren. En het spektakel werd ook nog eens gefilmd, zodat we allemaal kunnen meegenieten van dit wonderlijke schouwspel.

waterballet
Waterballet door bultruggen | Foto: screenshot video National Geographic

Veel walvisachtigen vertonen gedrag waarbij ze interesse tonen voor schepen. Soms is het een kwestie van even boven water komen om te kijken wat er zich in hun vaarwater bevindt, maar ook komt het voor dat ze lange tijd achtereen meezwemmen met een schip. Zo maken dolfijnen graag gebruik van de stuwende boeggolf, en vergezellen op die manier menig schip.

Stilgelegd
Omdat er regels zijn die bepalen dat een kapitein niet mag doorvaren als walvissen te dichtbij komen werd de passagiersboot in de Grote Oceaan stilgelegd, ter hoogte van Nieuw-Caledonië. De bultruggen zwommen vervolgens in alle rust rondom het schip, waardoor de passagiers in volle aanbidding deze prachtige dieren mochten aanschouwen. Dankzij een drone konden de walvissen van bovenaf gefilmd worden.

Volgens wetenschappers is dit gedrag volledig vriendelijk van aard en vaak ingegeven door pure nieuwsgierigheid. In het Engels wordt het ‘mugging’ genoemd, wat vertaald ‘overvallen’ betekent. Mugging komt niet heel vaak voor en het is dus een buitenkans om het met eigen ogen te zien. Een enkele keer is ook waargenomen dat een vrouwelijke walvis een schip gebruikt als schild, om te voorkomen dat een mannetje met paringsdrang zich teveel aan haar opdringt.

Genieten
Bultruggen leggen van alle zoogdieren de grootste afstanden af. Ze zwemmen ieder jaar van de in de zomer voedselrijke wateren rond de Noordpool naar het zuidelijk halfrond om hun jongen te krijgen, en komen dus op hun reizen relatief veel schepen tegen. Ze kunnen zo’n 18 meter lang worden en dus is een ontmoeting met een bultrug op korte afstand buitengewoon indrukwekkend. Omdat deze dieren zeer vreedzaam van aard zijn is er geen sprake van gevaar, waardoor de gelukkigen die met ze in aanraking komen daar naar hartenlust van kunnen genieten.

Bekijk het prachtige waterballet hieronder:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel